Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 4387
O marce - Casa del Sur O marce - Casa del Sur

Casa del sur

Peru nazywane jest perełką Ameryki Południowej. Kuchnia Peru łączy smaki znane Inkom z produktami, które przez lata przywozili ze sobą Hiszpanie i migranci z różnych stron świata. 

Jednym z najsilniejszych wpływów na kuchnię Peru mieli Japończycy, którzy masowo migrowali do Peru pod koniec XIX w. Z połączenia zamiłowania Japończyków do świeżych ryb, kwitnącego przemysłu rybnego w Peru dużej ilości kwaśnego soku z limonki i  papryczki ají powstało najbardziej znane peruwiańskie danie – CEVICHE. Jednak taka kuchnia peruwiańska, jaką znamy dziś, powstała w wyniku fuzji potraw starożytnego Peru ze smakami hiszpańskimi, włoskimi, francuskim, chińskimi i afrykańskimi. Bez wahania można stwierdzić, że jest to kuchnia czterech kontynentów.

Od 2012 roku World Travel Award nieprzerwanie, przyznaje Peru miano najczęściej wybieranego kierunku kulinarnego na świecie.

Peruwiańska sztuka kulinarna stale się rozwija. W miarę wzrostu popularności coraz więcej o niej wiemy. Dzięki dużej dostępności i częstemu stosowaniu ziemniaków Polacy z pewnością odnajdą swoje smaki w daniach peruwiańskich. Są również takie potrawy, które dla wielu europejczyków mogą być bardzo kontrowersyjne. Jednym z nich jest CUY czyli świnka morska, która upieczona podawana jest w całości. To co wyróżnia kuchnię Peru to z pewnością wyraziste połączenia smakowe, sosy z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw i papryczek oraz dostępność świeżych, soczystych owoców i warzyw. Istotną rolę w codziennym żywieniu odgrywa również QUINOA, której uprawa liczy już ponad 6 000 lat. Nazywana matką wszystkich zbóż, na górzystych terenach państwa Inków, na wysokości ponad 3 000 m.n.p.m zastępowała kukurydzę, a ich władca co roku tradycyjnie wysiewał pierwsze nasiona. quinoa na pewien czas  została wyparta przez pszenicę i jęczmień, to obecnie znów jest jedną z podstawowych roślin uprawnych w Ameryce Południowej. Podobnie nasiona CHIA były tradycyjną potrawą Azteków i Majów, którzy mieli zawsze przy sobie ich zapas, dostarczały im energii, pozwalały  przezwyciężać trudne warunki i zwiększyć wytrzymałość podczas wypraw wojennych, aktualnie zyskały ogromna popularność na całym świecie będąc uznawane za jeden z SUPERFOODS.