Galette to francuski rodzaj chrupiącego, kruchego ciasta o płaskim kształcie, z zawijanymi krawędziami i przeróżnym nadzieniem. Magdalena waffle.plantation proponuje galette w stylu meksykańskim z nadzieniem warzywnym oproszunonym naszą przyprawą do fajita.
- Ilość porcji: 6
- Czas przygotowania: 30 min. plus 1 h chłodzenia
Składniki na ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 100g zimnego masła
- ½ jajka lub odrobina zimnej wody
- 1 żółtko
Farsz:
- Czarna fasola
- Przyprawa fajita
- Pomidorki koktajlowe
- Kukurydza w puszce
- Ser, np. Cheddar
Do podania:
- Śmietana
- Awokado
- Świeża kolendra
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z solą i pokrojonym w kostkę masłem (posiekaj je nożem do powstania kruszonki lub rozetrzyj ręką).
- Dodaj odrobinę zimnej wody lub ½ jajka i połącz całość. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.
- Nastaw piekarnik na 190 stopni. Schłodzone ciasto wałku na blacie podsypanym mąką. Na środku rozwałkowanego ciasta posyp ser. Umieść dodatki pozostawiając ok. 2 cm wolne przy brzegach, posyp przyprawą Fajita i zawiń ciasto z brzegów na nadzienie (najłatwiej łopatką). Brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz ok 35 minut aż do zrumienienia brzegów.
- Podawaj z kleksami śmietany, pokrojonym awokado oraz świeżą kolendrą.
TIP: Ciasto możesz zrobić samemu lub użyć gotowego.