Brownie, to klasyczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim fanom czekoladowych słodkości. Dzięki dodatkowi fasoli, ciasto jest bogate w białko, a kokosowe składniki dodają mu delikatnego, słodkiego smaku.
- 4 porcje
- Czas: ok 60 min
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 180 g cukru kokosowego
- 100 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 10 łyżek kakao
- 6-7 łyżek oleju rzepakowego
- 4 łyżki namoczonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Garść pokruszonej czekolady gorzkiej 75%
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego naczynia przełóż fasolę i zblenduj ją na gładką pastę.
- Do dużej miski wsyp wszystkie składniki sypkie i wymieszaj je ze sobą. Następnie dodaj wszystkie składniki mokre oraz pastę z fasoli i delikatnie wymieszaj całość. Gotową masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem roślinnym.
- Piekarnik nagrzej do 180°C, a następnie wstaw do niego ciasto na 40 minut.
- Gotowe ciasto powinno być lekko wilgotne, ciężkie i mocno czekoladowe.