Łapcie przepis na imprezę halloweenową. Praktykulinarni przychodzą z szybkim, ale bardzo efektownym brownie z czarnej fasoli. Lekkiej pikanterii z pewnością doda odrobina ostrego sosu z papryczki jalapeno.
- Ilość porcji: 14
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
- 2 puszki Czarnej fasoli Casa de Mexico
- kilka kropli Ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeno Casa de Mexico
- 3 łyżki masła orzechowego
- 150 g daktyli
- 3 łyżki kakao
- 300 g gorzkiej czekolady 60-74%
- 20 g masła
- 40 g białej czekolady
Przygotowanie:
- Daktyle namocz w gorącej, przegotowanej wodzie, odstaw na 10 minut. Fasolę opłucz z zalewy, wrzuć do miski. Dodaj daktyle oraz 6-7 łyżek wody, w której się moczyły. Wrzuć masło orzechowe i kakao. Przypraw ostrym sosem z jalapeño.
- Rozdrobnij dokładnie ręcznym blenderem, w razie potrzeby dodaj więcej płynu z moczenia daktyli.
- Gorzką czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Połowę czekolady wlej do masy fasolowej i wymieszaj. Do reszty czekolady dodaj masło, wymieszaj (jeśli czekolada już przestygła i masło się nie topi, podgrzej przez chwilę w kąpieli wodnej). W osobnej miseczce rozpuść białą czekoladę.
- Masę fasolową przełóż do kokilek albo jednego większego naczynia. Udekoruj ganaszem z gorzkiej czekolady i masła. Białą czekoladę przełóż do strzykawki albo plastikowej torebki z odciętym rożkiem (otwór nie może być duży). Wyciśnij białą czekoladę na ciemny ganasz, rysując spiralę. Potem weź wykałaczkę albo patyczek do szaszłyka i zaczynając od środka, przeciągnij białą czekoladę aż do brzegów kokilki. Dzięki temu narysujesz pajęczą sieć.
- Brownie przechowuj w lodówce, po kilku godzinach czekolada na wierzchu stwardnieje.