Sięgnijcie po przepis na miskę pełną dobroci. Burrito bowl to propozycja dla zabieganych miłośników meksykańskiej kuchni. Sałatka z kurczakiem, ryżem i kolorowymi warzywami będzie doskonałą, sytą pozycją na lunch. Dodatek naszej zielonej salsy podkręci dodatkowo meksykański charakter dania.
Ilość porcji: 2
Czas: 25 minut
Składniki:
- 2 łyżeczki Przyprawy do fajity Casa de Mexico
- 1/2 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
- 1/2 puszki Salsy verde zielonej Casa de Mexico
- 100 g ugotowanego wcześniej ryżu jaśminowego
- 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
- 1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 czerwona cebula pokrojona w grubszą kostkę
- 1 pomidor wcześniej sparzony pokrojony w grubszą kostkę
- 1/2 dojrzałego awokado pokrojonego w plastry
- 1/2 limonki pokrojonej w ćwiartki
- Kilka gałązek kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż białą cebulę z czosnkiem, aż nabiorą złotego koloru, a następnie dodaj mięso, smaż 3-4 minuty, potem dodaj przyprawę i smaż kolejne 3 minuty, odstaw.
- W dużej misce ułóż: kurczaka, ryż, pokrojone warzywa, całość polej salsą zieloną i skrop oliwą, dopraw czarnym pieprzem, a na wierzchu ułóż limonkę oraz gałązki kolendry.