fbpx

Burrito bowl z kurczakiem i warzywami

1024 1024 Casa del Sur

Sięgnijcie po przepis na miskę pełną dobroci. Burrito bowl to propozycja dla zabieganych miłośników meksykańskiej kuchni. Sałatka z kurczakiem, ryżem i kolorowymi warzywami będzie doskonałą, sytą pozycją na lunch. Dodatek naszej zielonej salsy podkręci dodatkowo meksykański charakter dania.

Ilość porcji: 2

Czas: 25 minut

Składniki:

  • 2 łyżeczki Przyprawy do fajity Casa de Mexico
  • 1/2 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
  • 1/2 puszki Salsy verde zielonej Casa de Mexico
  • 100 g ugotowanego wcześniej ryżu jaśminowego
  • 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
  • 1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 czerwona cebula pokrojona w grubszą kostkę
  • 1 pomidor wcześniej sparzony pokrojony w grubszą kostkę
  • 1/2 dojrzałego awokado pokrojonego w plastry
  • 1/2 limonki pokrojonej w ćwiartki
  • Kilka gałązek kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż białą cebulę z czosnkiem, aż nabiorą złotego koloru, a następnie dodaj mięso, smaż 3-4 minuty, potem dodaj przyprawę i smaż kolejne 3 minuty, odstaw.
  2. W dużej misce ułóż: kurczaka, ryż, pokrojone warzywa, całość polej salsą zieloną i skrop oliwą, dopraw czarnym pieprzem, a na wierzchu ułóż limonkę oraz gałązki kolendry.