fbpx

Burrito z wołowiną, czarną fasolą i chipotle

1024 1024 Casa del Sur

Przygotuj prostą, ale efektowna przekąskę. Burrito z dodatkiem naszych produktów przeniesie Cię w świat prawdziwej  meksykańskiej fiesty. Łukasz food square zamknął w tortilli naszą fasolę, chipotle i wołowinę oprószoną specjalną przyprawą do burrito.

 Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 35 minut

SKŁADNIKI:

  • 400 g czarnej fasoli w puszce Casa de Mexico
  • 100 g papryki chipotle w puszce Casa de Mexico
  • 20 g przyprawy do burrito Casa de Mexico
  • 6 wrapów do tortilli Casa de Mexico
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 200 g ryżu
  • 100 g sera cheddar
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 limonka
  • olej do smażenia
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż ugotuj al dente w osolonym wrzątku.
  2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez moment.
  3. Na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż do brązowego koloru.
  4. Dodaj przyprawę do burrito oraz koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
  5. Wrzuć papryczki chipotle razem z zalewą i całość podgrzewaj jeszcze przez 2-3 minuty. Dodaj fasolę i wymieszaj. Patelnię zdejmij z ognia.
  6. Mięso połącz z ryżem i wymieszaj. Następnie dodaj starty ser cheddar i połącz z resztą składników.
  7. Awokado pokrój w plasterki.
  8. Na desce ułóż wrap z tortilli, nałóż część farszu, ułóż kilka plasterków awokado i skrop całość sokiem z limonki. Zwiń ciasny naleśnik, zawijając brzegi tortilli do środka. Czynność powtórz dla pozostałych wrapów.
  9. Burrito grilluj z obu stron na rozgrzanej patelni, aż będzie chrupiące i podawaj od razu.