Chili con carne to popularne danie kuchni Tex-Mex. Wypróbuj naszej wersji, zapiekanej pod pierzynką z ciągnącego się sera i podanej z chrupiącymi nachosami! Takie danie świetnie sprawdzi się zarówno jako pożywny lunch lub głównie danie podczas spotkań ze znajomymi. Do dzieła!
- 2-4 porcje.
- Czas 30 min.
- Poziom łatwości: 2
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 400 g czarnej fasoli
- 50 g przyprawy chili con carne
- 1 Op. tortilla chips
- 3 łyżeczki pasty z czosnku
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 250 g ciecierzycy
- 250 g kukurydzy
- 500 ml passaty pomidorowej
- 100 g tartego sera cheddar
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone. Dodaj cebulę, pastę z czosnku oraz przyprawę chili con carne. Smaż całość przez 2-3 minuty, a następnie dodaj passatę. Gotuj na małym ogniu przez 15 min.
- Dodaj cieciorkę, fasolę oraz kukurydzę, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Gotowe chili con carne przełóż do małych miseczek żaroodpornych, posyp serem i wstaw do piekarnika 3-4 minuty.
- Podawaj z tortilla chips w ulubionym smaku.