Dzisiaj przedstawiamy Wam znane na całym świecie smaczne i sycące danie meksykańskie chili con carne. Jest to bardzo ostre danie, dlatego też idealnie wpasowuje się w gust osób, które lubią wyraziste smaki. Do dzieła!
Składniki:
- 2 łyżeczki przyprawy chili con carne
- 50 g tortilla chips serowe, do podania
- 250 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki oleju, do smażenia
- 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 ml bulionu wołowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso oraz przyprawę. Smaż przez 6 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj paprykę, pomidory i wlej bulion. Całość zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika i duś przez 20 minut.
- Na koniec dodaj fasolę i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku. Chili con carne podawaj ze swoimi ulubionymi nachosami lub z ryżem.