Macie ochotę na chrupiące wrapy? Jeśli tak to mamy dla Was pyszny przepis na wrapy z wieprzowiną, sosem tonkatsu i warzywami od @food_square. Soczysty kurczak, słodki sos oraz kolorowe warzywa to połączenie niemal idealne. To jak skusicie się?
- Ilość porcji: 4
- Czas przygotowania: 30 minut
- Poziom ostrości: 2
SKŁADNIKI:
Wieprzowina tonkatsu:
- 100 g panierki panko
- 400 g schabu wieprzowego (4 plastry)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- pieprz, sól
Pikantna sałatka:
- 1 łyżka pasty gochujang
- 1 łyżka soku z limonki
- 100 g czerwonej kapusty
- 100 g marchwi
- 50 g miksu ulubionych sałat
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka płatków gochugaru
Dodatkowo:
- 4 pszenne wrapy
- 4 łyżki sosu tonkatsu
- 1 awokado
- garść listków świeżej kolendry
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 limonka do podania
PRZYGOTOWANIE:
Wieprzowina tonkatsu
- Wieprzowinę pokrój w 1 cm plasterki i rozwałkuj, aby ją spłaszczyć. Kawałki mięsa posól i posyp pieprzem.
- Następnie oprósz je mąką, zanurz w rozbełtanym jajku i panieruj w panko. Wrzuć je na mocno rozgrzany olej i smaż po 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Pikantna sałatka
- Kapustę drobno posiekaj, cebulę pokrój w piórka, a marchew w cienkie paseczki.
- W miseczce połącz majonez z pastą gochujang, płatkami gochugaru, sokiem z limonki i kolendrą.
- Dressingiem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Wrapy
- Na grillu elektrycznym lub rozgrzanej patelni grillowej podpiecz wrapy z obu stron (po ok. 1 minucie z każdej). W tym czasie możesz również podgrzać w ten sam sposób wieprzowinę, aby była ciepła i chrupiąca.
- Jeszcze ciepłe wrapy złóż na pół i nadziej pikantną sałatką, wieprzowiną tonkatsu pokrojoną w plastry oraz pokrojonym awokado. Wnętrze wrapa polej sosem tonkatsu.
- Danie udekoruj świeżą kolendrą i czarnym sezamem. Podawaj z ćwiartkami limonki obok, aby każdy mógł skropić je sokiem.