Czego nie wiesz o fasoli…
Rośliny strączkowe takie jak fasola, często eliminowane są z codziennego jadłospisu, gdyż uważane są za bardzo ciężkostrawny i wzdymający element diety. Prawda jest taka, że strączki należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów żywieniowych dostępnych na naszym lokalnym rynku.
POZNAJCIE ZALETY FASOLI:
WYSOKA ZAWARTOŚĆ BIAŁKA
Fasola charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Średnio posiada go ok 10 g na 100 g produktu. Jest świetną alternatywą dla mięsa. W porównaniu do białek pochodzących z mleka i mięsa charakteryzuje się nieco gorszym składem aminokwasowym jednak bardzo łatwo go wyrównać prowadząc różnorodną dietę.
NISKI INDEKS GLIKEMICZNY
Rośliny strączkowe, w tym fasola charakteryzują się niskim i średnim indeksem glikemicznym stąd są zalecane w diecie osób cierpiących na insulinooporność, cukrzycę i choroby układu krążenia. Zaletą spożywania strączków, jest również możliwość dostarczenia do organizmu nierozpuszczalnego błonnika, który staje się pożywką w jelicie dla rozwoju dobrych bakterii probiotycznych.
WYSOKI INDEKS SYTOŚCI
Indeks ten jest miernikiem, określającym poziom odczucia sytości po zjedzeniu określonego produktu spożywczego. Spożywanie fasoli, która charakteryzuje się wysokim indeksem sytości jest szczególnie zalecane w diecie osób z nadwagą i otyłością.
WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA POKARMOWEGO
Rekomendowana ilość spożycia błonnika pokarmowego to ok 30 g dziennie. Niemniej jednak, standardowa dieta dostarcza jedynie 12 – 15 g tego składnika. Warto spożywać strączki chociażby w kontekście uzupełnienia diety w błonnik pokarmowy, dzięki czemu zwiększymy swoją odporność, wspomożemy proces odchudzania, uregulujemy rytm wypróżnień, zmniejszymy poziom złego cholesterolu czy ustabilizujemy poziom glukozy we krwi.
WYSOKA ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW MINERALNYCH
Regularne spożywanie fasoli pozwoli uzupełnić dietę w liczne mikroskładniki, głównie selen, potas, magnez, fosfor i cynk.
PONADTO FASOLA JEST NATURALNIE PRODUKTEM BEZGLUTENOWYM I ODPOWIEDNIM DLA WEGAN!
Jakie fasole mamy w ofercie Casa de Mexico?
- Pasta z fasoli pinto z dodatkiem papryczek chipotle – to wyśmienita, pikantna pasta z wyczuwalnym wędzonym aromatem chipotle wzbogaci smak wielu ciepłych dań, kanapek i sałatek i przekąsek.
- Pasta z fasoli pinto – to bardzo popularny rodzaj meksykańskiej fasoli, która wyróżnia się charakterystycznymi, nakrapianymi nasionkami. To bogate źródło selenu, magnezu, fosforu, manganu, miedzi, cynku, potasu.
- Pasta z czarnej fasoli – to idealny dodatek do codziennych dań. Niepowtarzalny smak i charakterystyczny wygląd czarnej fasoli to świetny pomysł na urozmaicenie potraw zarówno meksykańskich, jak również dodatek do sałatek i zup
JAK MOŻESZ WYKORZYSTAĆ PASTY Z FASOLI? SPRAWDŹ NASZ PRZEPIS NA Quesadilla z brokułami i fasolą