Empanadas z warzywami i zielonym jackfruitem
Empanadas to słynne w całym Meksyku i Ameryce południowej pierogi. Od wersji, którą znamy i spożywamy najczęściej, odróżnia je to, że są smażone w głębokim oleju, bądź pieczone. My przedstawiamy Wam przepis na pieczone empanadas z warzywami i jackfrutem. Sprawdźcie sami, jak bardzo są aromatyczne.
Czas przygotowania 30 min. Ilość Porcji 2-4
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego.
- 1 opakowanie przyprawy do Fajity
- 1 mała puszka zielonego jackfruita pokrojona w drobną kostkę
- 1 mała cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
- 1 mała papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę
- 1 mała cukinia bez środka pokrojona w kostkę
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1 jajko
- 1 słoiczek salsy serowej
Sposób przygotowania:
- Umyj warzywa . Pokrój w drobną kostkę , rozgrzej patelnię i przesmaż przez chwilę następnie dodaj jackfruita i pomidory odparuj nadmiar płynu. Dopraw do smaku .
- Rozwałkuj ciasto francuskie , podziel na równe kwadraty 8 cm na 8 cm . Na środku każdego kwadratu połóż farsz następnie złóż na pół w rożek . Gotowe rożki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp solą morską.
- Rozgrzej piekarnik do 190*C i piecz przez 15 min.
- Podawaj na ciepło lub na zimno z salsą serową.