Szukasz pomysłu na smaczne, sycące danie? Karolina Kos przygotowała przepis na grillowane wrapy z warzywnymi nuggetsami i sosem mango chutney. Wrapy najlepiej smakują z pikantna salsą. Gotuj po meksykańsku, to proste!
- 6 porcji
- Czas przygotowania: 30 minut
- Poziom trudności: 2
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 6 wrapów pszennych 20 cm
- 100 g czarnej fasoli z puszki
- 1 dojrzałe awokado pokrojone na kawałki
- nuggetsy z batata i cieciorki
Do podania:
salsa meksykańska czerwona
Nuggetsy:
- 1 łyżka przyprawy burrito
- 1 mały batat (ok.250 g)
- 200 g cieciorki z puszki
- 50 g bułki tartej
- 2 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
Mango Chutney:
- 1 łyżka oleju
- 1 mango
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej cebuli
- ½ łyżeczki: kardamonu
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki białego wina
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Przygotuj mango chutney: cebulę, czosnek i chili pokrój drobno i podsmaż z przyprawami na łyżce oleju. Następnie dodaj pokrojone w kostkę mango i smaż jeszcze około 3 minuty. Całość zalej winem i octem. Dodaj też cukier i duś całość przez około 15 minut.
- Batata pokrój i gotuj, aż będzie miękki. Umieść go w rozdrabniaczu razem z przepłukaną cieciorką i przyprawą meksykańską. Całość zblenduj.
- Do masy na nuggetsy dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Kotleciki powinny się łatwo formować. Jeśli masa będzie za bardzo się kleić dodaj więcej bułki tartej. W dłoniach uformuj nieduże nuggetsy i obtocz je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
- Na każdej tortilli rozsmaruj łyżkę mango chutney. Ułóż kawałki pokrojonego awokado, łyżkę czarnej fasoli i nuggetsy (po 1 lub 2- zależnie od wielkości). Całość zawiń w tortillę.
- Wrapy grilluj – możesz to zrobić np. na patelni grillowej, lub zabrać ze sobą na grilla. Podaj z salsą meksykańską.