Hawajska quesadilla z kalafiorem – kulinarny hit, który musisz spróbować! Nasza propozycja to pyszne połączenie smaków, które zachwycą każdego. Aromatyczny kalafior z przyprawą do burrito, słodki ananas i kremowe awokado tworzą razem niezapomnianą mieszankę. Idealna na szybki obiad czy kolację, a także na wyjątkowe spotkania z przyjaciółmi. Spróbuj i zakochaj się w hawajskich smakach! Za przepis dziękujemy Waffle.plantation.
- Czas przygotowania: 45 minut
- Poziom trudności: łatwy
- Ilość sztuk: 3
Składniki:
- 1 opakowanie Tortilli pszennej Casa de Mexico
- 1 łyżka Przyprawy do burrito Casa de Mexico
- 1 główka kalafiora, podzielona na różyczki
- ½ żółtej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 3 łyzki oliwy
- 1 papryczka jalapeno śwież
- 1/2 ananasa
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka soku ananasowego
- 1 awokado
- 200 g sera żółtego – najlepiej cheddar startego na tarce
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj kalafior, cebulę, czosnek oraz pokrojoną papryczkę jalapeno i szczyptę soli. Smaż ok 3 minuty, dodaj przyprawę do burrito. Smaż kolejne 2 minuty a następnie dodaj sok ananasowy. Gotuj przez 15-20 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki a sos się zredukuje i pokryje kalafior. Zdejmij z ognia i wymieszaj z kolendrą.
- Awokado pokrój lub zmiażdż widelcem, wymieszaj ze szczyptą soli.
- Ananasa pokrój w kostkę, wymieszaj z kilkoma łyżeczkami soku z limonki i świeżą kolendrą.
- Połóż tortille płasko na czystym blacie. Na wierzchu 2-3 tortilli równomiernie rozłóż ser i kalafior, a następnie ułóż na wierzchu pozostałe tortille. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 5 minut.
- Podaj z awokado i salsą z ananasa.