fbpx

Hawajska quesadilla z kalafiorem

1024 1024 Casa del Sur

Hawajska quesadilla z kalafiorem – kulinarny hit, który musisz spróbować! Nasza propozycja to pyszne połączenie smaków, które zachwycą każdego. Aromatyczny kalafior z przyprawą do burrito, słodki ananas i kremowe awokado tworzą razem niezapomnianą mieszankę. Idealna na szybki obiad czy kolację, a także na wyjątkowe spotkania z przyjaciółmi. Spróbuj i zakochaj się w hawajskich smakach! Za przepis dziękujemy Waffle.plantation.

  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Poziom trudności: łatwy
  • Ilość sztuk: 3

Składniki:

  • 1 opakowanie Tortilli pszennej Casa de Mexico
  • 1 łyżka Przyprawy do burrito Casa de Mexico
  • 1 główka kalafiora, podzielona na różyczki
  • ½ żółtej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3 łyzki oliwy
  • 1 papryczka jalapeno śwież
  • 1/2 ananasa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 1 awokado
  • 200 g sera żółtego – najlepiej cheddar startego na tarce

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj kalafior, cebulę, czosnek oraz pokrojoną papryczkę jalapeno i szczyptę soli. Smaż ok 3 minuty, dodaj przyprawę do burrito. Smaż kolejne 2 minuty a następnie dodaj sok ananasowy. Gotuj przez 15-20 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki a sos się zredukuje i pokryje kalafior. Zdejmij z ognia i wymieszaj z kolendrą.
  2. Awokado pokrój lub zmiażdż widelcem, wymieszaj ze szczyptą soli.
  3. Ananasa pokrój w kostkę, wymieszaj z kilkoma łyżeczkami soku  z limonki i świeżą kolendrą.
  4. Połóż tortille płasko na czystym blacie. Na wierzchu 2-3 tortilli równomiernie rozłóż ser i kalafior, a następnie ułóż na wierzchu pozostałe tortille. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 5 minut.
  5. Podaj z awokado i salsą z ananasa.