Gotowi na upiorne mumie? Te hot-dogi w cieście z cukrowymi oczkami to idealny pomysł na halloweenową ucztę! Łatwe w przygotowaniu, pełne smaku i w sam raz na straszne przyjęcie. Zobacz przepis i piecz razem z nami! Za przepis dziękujemy kuchenne_mecyje.
- Czas przygotowania: 20 min
- Poziom trudności: łatwy
- Ilość porcji: 6
Składniki:
- 40 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1\4 szklanka oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki
Nadzienie:
- 1 słoik Sosu do taco Casa del Sur
- kilka sztuk Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa del Sur
- 100 g tartego sera
Dodatkowo:
- 1 jajko
- Sezam
- cukrowe oczka
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokrusz, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski przesiej mąkę dodaj sól, jajka, wyrośnięty rozczyn i olej. Zagnieć na gładkie ciasto i odstaw na godzinę̨ do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i jedną z nich rozwałkuj na prostokąt. Przetnij na pół, a następnie na 4 części.
- Każdy kawałek posmaruj sosem do taco, ułóż parówki, papryczki i posyp tartym serem. Zawiń ciasto do środka, a następnie nożem przetnij brzegi. Zroluj ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
- Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Na koniec ozdób cukrowymi oczkami.