fbpx

Hot-dogi w kształcie mumi

700 700 Casa del Sur

Gotowi na upiorne mumie? Te hot-dogi w cieście z cukrowymi oczkami to idealny pomysł na halloweenową ucztę! Łatwe w przygotowaniu, pełne smaku i w sam raz na straszne przyjęcie. Zobacz przepis i piecz razem z nami! Za przepis dziękujemy kuchenne_mecyje.

  • Czas przygotowania: 20 min
  • Poziom trudności: łatwy
  • Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1\4 szklanka oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • Sezam
  • cukrowe oczka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokrusz, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę dodaj sól, jajka, wyrośnięty rozczyn i olej. Zagnieć na gładkie ciasto i odstaw na godzinę̨ do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i jedną z nich rozwałkuj na prostokąt. Przetnij na pół, a następnie na 4 części.
  3. Każdy kawałek posmaruj sosem do taco, ułóż parówki, papryczki i posyp tartym serem. Zawiń ciasto do środka, a następnie nożem przetnij brzegi. Zroluj ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
  5. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Na koniec ozdób cukrowymi oczkami.