Nasza wariacja na temat hummusu, która dzięki dodatkowi fasoli posiada gładką, wyjątkowo kremową konsystencję. Świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw lub pieczywa oraz jako sos do wrapów lub burgerów.
- 4 porcje
- Czas: 15 min
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżeczki sezamu prażonego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- Pół puszki pasty z czarnej Fasoli
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki kolendry drobno posiekanej
- 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
- 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
TIP: Zamiast papryczki chili możesz użyć odrobinę naszej pasty z chili.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę na złoty kolor.
- Do wysokiego naczynia włóż fasolę oraz sezam. Dopraw sosem sojowym, solą oraz pieprzem, a następnie zblenduj całość na gładką masę. Dodaj pastę tahini, olej sezamowy oraz chili. Wymieszaj.
- Gotowy hummus posyp obficie natką pietruszki i kolendrą.