fbpx

Hummus z czarnej fasoli

1024 1024 Casa del Sur

Nasza wariacja na temat hummusu, która dzięki dodatkowi fasoli posiada gładką, wyjątkowo kremową konsystencję. Świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw lub pieczywa oraz jako sos do wrapów lub burgerów.

  • 4 porcje
  • Czas: 15 min
  • Poziom łatwości: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżeczki sezamu prażonego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • Pół puszki pasty z czarnej Fasoli 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki kolendry drobno posiekanej
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
  • 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego

TIP: Zamiast papryczki chili możesz użyć odrobinę naszej pasty z chili.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę na złoty kolor.
  2. Do wysokiego naczynia włóż fasolę oraz sezam. Dopraw sosem sojowym, solą oraz pieprzem, a następnie zblenduj całość na gładką masę. Dodaj pastę tahini, olej sezamowy oraz chili. Wymieszaj.
  3. Gotowy hummus posyp obficie natką pietruszki i kolendrą.

Polecane produkty