Tarta w meksykańskim stylu to coś, co lubimy. Zuzanna o_chochelka do jej stworzenia wykorzystała naszą czarną fasolę oraz sos z zielonej papryki jalapeno, który z pewnością wzbogaci każdy posiłek o pikantny, lekko kwaskowaty smak.
- Liczba porcji: 4
- Czas przygotowania: 1 godzina
- Poziom ostrości: średnio pikantne
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
- 1 łyżka Ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeno Casa de Mexico
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 mała cebula
- 10 pomidorków koktajlowych
- 400 g śmietany 18%
- 2 jajka
- łyżeczka suszonej bazylii + do posypania tarty
- po łyżeczce: soli, czosnku granulowanego, mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Mąkę przełóż do miski, dodaj sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko razem rozetrzyj w palcach do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodaj żółtka i wodę, zagnieć na gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na czas przygotowywania farszu.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj mięso i wszystkie przyprawy oprócz bazylii, smaż, aż mięso się zrumieni. Następnie dodaj odcedzone z zalewy fasolę i kukurydzę oraz ostry sos z zielonej papryki. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę do tarty wysmaruj masłem i wyklej ciastem. Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, wyłóż na nim farsz mięsny, zalej śmietanę wymieszaną z jajkami i bazylią. Na wierzchu ułóż pokrojone w połówki pomidorki, całość oprószyć bazylią. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
TIP: Ciasto na tartę możecie przygotować sami lub kupić gotowe.