Skuś się na meksykańską ucztę i przygotuj kolorowy bowl idealny na obiad lub spotkanie ze znajomymi! Pikantność dania możesz dowolnie modyfikować, dodając wybraną ilość papryczek jalapeno. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Edytą Dyduch.
- 2 porcje
- Czas: 1 godzina
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 2 papryki jalapeno marynowane
- 2 łyżeczki przyprawy do burrito
- 215 g salsy meksykańskiej
- 150 g ryżu jaśminowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżki czerwonej fasoli
- 1 awokado pokrojone w plastry
- 12 pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 1 kolba kukurydzy
- Sól, pieprz do smaku
Do podania:
- Tortilla chips w ulubionym smaku
- Kilka plasterków papryki jalapeno marynowanej
- 3 łyżki kolendry
- 1 limonka pokrojona w ćwiartki
Sposób przygotowania:
- Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulkę. Dodaj mięso i podsmaż przez 5 minut. Dopraw do smaku przyprawą do buritto, solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Dodaj pomidora, ½ salsy oraz papryki jalapeno.
- Ziarka kukurydzy oddziel od kolby, a następnie podsmaż je na patelni.
- Ryż przełóż do miseczek, a następnie wyłóż podsmażone mięso z dodatkami, awokado, kukurydzę, czerwoną fasolę oraz pomidorki.
- Meksykański bowl udekoruj kilkoma tortilla chips, kolendrą, ćwiartką limonki oraz plasterkami jalapeno. Podawaj z pozostałą salsą.