fbpx

Meksykański bowl z papryką jalapeno

1024 1024 Casa del Sur

Skuś się na meksykańską ucztę i przygotuj kolorowy bowl idealny na obiad lub spotkanie ze znajomymi! Pikantność dania możesz dowolnie modyfikować, dodając wybraną ilość papryczek jalapeno. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Edytą Dyduch.

  • 2 porcje
  • Czas: 1 godzina
  • Poziom łatwości: 1
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

Do podania:

  • Tortilla chips w ulubionym smaku
  • Kilka plasterków papryki jalapeno marynowanej
  • 3 łyżki kolendry
  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki

Sposób przygotowania:

  1. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulkę. Dodaj mięso i podsmaż przez 5 minut. Dopraw do smaku przyprawą do buritto, solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Dodaj pomidora, ½ salsy oraz papryki jalapeno.
  3. Ziarka kukurydzy oddziel od kolby, a następnie podsmaż je na patelni.
  4. Ryż przełóż do miseczek, a następnie wyłóż podsmażone mięso z dodatkami, awokado, kukurydzę, czerwoną fasolę oraz pomidorki.
  5. Meksykański bowl udekoruj kilkoma tortilla chips, kolendrą, ćwiartką limonki oraz plasterkami jalapeno. Podawaj z pozostałą salsą.