Meksykański krem z czarnej fasoli
Meksyk to nie tylko wrapy i salsy. Fasola jest częstym składnikiem dań, a dziś proponujemy wykorzystać ją do przygotowania smacznej i sycącej zupy-krem. Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania: 35 min.
Składniki:
- 1 puszka pasty z czarnej fasoli
- 1 papryczka chipotle + 1 łyżeczka sosu z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1/2 białej cebuli pokrojonej w kawałki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 pomidory bez skórki
- sól i pieprz do smaku
- sok z jednej limonki
Do podania:
- salsa pomidorowa
- Garść tortilla chips (opcjonalnie)
- Pokruszony ser feta
- Garść świeżej poszatkowanej kolendry
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej oliwę i rozpuść masło. Podsmażaj cebulę przez 5 minut na średnim ogniu.
- Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chipotle, pokrojone w kawałki pomidory i oregano. Całość podsmaż i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj pastę z fasoli i całość wymieszaj. Następnie dodaj bulion i sok z limonki. Całość gotuj ok. 15 minut i na koniec zblenduj na gładki krem.
- Zupę podajemy z pokruszoną fetą, salsą pomidorową, kolendrą i/lub z tortilla chips.