fbpx

Meksykańskie arancini z jalapeno i cheddarem oraz pysznym kremowym sosem z awokado i kolendrą

700 700 Casa del Sur

Zaskocz gości meksykańskimi arancini! W środku pikantne jalapeno i rozpuszczający się cheddar, a na wierzchu aksamitny sos z awokado. Ten przepis to połączenie smaku i chrupkości, którego nie zapomnisz! Za przepis dziękujemy Gotuj z Diego.

  • Czas przygotowania: 45 min
  • Poziom trudności: łatwy
  • Ilość porcji: 4 (12 sztuk)

Składniki:

  • 1 łyżka Przyprawy do Chilli Con Carne od Casa del Sur
  • kilka papryczek Jalapeno od Casa del Sur
  • 1,5 szklanki ryżu do risotto
  • 3-4 szklanki bulionu
  • 2 małe czerwone cebule drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku rozgnieciony
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka zimnego masła
  • garść tartej mozzarelli
  • 150 g cheddara w kostce
  • 80 g mąki
  • 140-160 g wody
  • 1 szklanka panierki panko
  • sól i pieprz
  • 2 sztuki awokado
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sok z połowy limonki

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, dodaj cebulę, następnie czosnek i smaż, aż się zeszkli. Dodaj ryż i smaż, aż zrobi się lekko przezroczysty. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawę do chilli con carne. Smaż chwilę, mieszając, aż przyprawy uwolnią aromat.
  2. Stopniowo dolewaj bulion, po jednej chochli, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj zimne masło i garść mozzarelli, mieszając, aż całość stanie się kremowa. Odstaw risotto do całkowitego ostudzenia.
  3. Z ostudzonego risotto formuj kulki, w środek każdej wkładaj kostkę cheddara i plasterek jalapeno. Uformowane kulki wstaw na chwilę do lodówki.
  4. Przygotuj ciasto do panierowania, mieszając mąkę z wodą, aż uzyskasz gładką, gęstą masę. Każdą kulkę ryżową obtocz najpierw w mącznej masie, a potem w panko. Smaż arancini na głębokim oleju, aż będą złociste i chrupiące.
  5. W międzyczasie przygotuj sos z awokado. W misce zblenduj awokado, jogurt grecki, oliwę, sok z limonki oraz kolendrę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj arancini na sosie z awokado i kolendry, udekorowane świeżymi plasterkami jalapeno i listkami kolendry.