fbpx

Meksykańskie zapiekanki molletes z papryką chipotle

1024 1024 Casa del Sur

Fanów meksykańskiej kuchni jest wiele, dlatego mamy dla Wa szybki i prosty przepis na meksykańskie zapiekanki. Zrób je na imprezę ze znajomymi, a z pewnością jako pierwsze znikną z talerza. Jest kolorowo, pikantnie i smacznie. Za przepis dziękujemy Yummy_fotorgiafia_kulinarna.

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki:

  • puszka Salsy meksykańskiej czerwonej Casa de Mexico
  • 2 Papryki Chipotle Casa de Mexico plus 2 łyżki zalewy
  • 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
  • 4 kromki chleba pszennego lub razowego (do przepisu użyłam razowego)
  • Ser cheddar (użyłam sera z wasabi dla dodatkowego smaku)
  • Sól i pieprz
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Listki bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Rozgnieć fasolę widelcem lub przełóż do blendera i zmiksuj.
  2. Papryki chipotle pokrój w kostkę i dodaj wraz z odrobiną zalewy do fasoli. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Wymieszaj.
  3. Pieczywo podpiecz w piekarniku. Na każdą kromkę wyłóż pastę z fasoli i posyp tartym serem. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez 5 minut.
  4. Przed podaniem polej grzanki salsą meksykańską, udekoruj dodatkową porcją tartego sera, pomidorkami i listkami bazylii.

Polecane produkty