Fanów meksykańskiej kuchni jest wiele, dlatego mamy dla Wa szybki i prosty przepis na meksykańskie zapiekanki. Zrób je na imprezę ze znajomymi, a z pewnością jako pierwsze znikną z talerza. Jest kolorowo, pikantnie i smacznie. Za przepis dziękujemy Yummy_fotorgiafia_kulinarna.
- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- puszka Salsy meksykańskiej czerwonej Casa de Mexico
- 2 Papryki Chipotle Casa de Mexico plus 2 łyżki zalewy
- 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
- 4 kromki chleba pszennego lub razowego (do przepisu użyłam razowego)
- Ser cheddar (użyłam sera z wasabi dla dodatkowego smaku)
- Sól i pieprz
- 10 pomidorków koktajlowych
- Listki bazylii
Sposób przygotowania:
- Fasolę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Rozgnieć fasolę widelcem lub przełóż do blendera i zmiksuj.
- Papryki chipotle pokrój w kostkę i dodaj wraz z odrobiną zalewy do fasoli. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Wymieszaj.
- Pieczywo podpiecz w piekarniku. Na każdą kromkę wyłóż pastę z fasoli i posyp tartym serem. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez 5 minut.
- Przed podaniem polej grzanki salsą meksykańską, udekoruj dodatkową porcją tartego sera, pomidorkami i listkami bazylii.