fbpx

Mole poblano z kurczakiem

1024 1024 Casa del Sur

Kurczak w sosie mole poblano to jedno sztandarowych dań kuchni meksykańskie, często nazywane jest narodową potrawą Meksyku. Połączenie pysznej czekolady z chilli, podawanej jako sos do mięsa na pewno zachwyci niejedną osobę. Spróbuj koniecznie — miliony mieszkańców Meksyku nie mogą się mylić.

4 porcje, Czas przygotowania 90 min.

Składniki:

  • 4 średnie piersi z kurczaka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Czosnek drobno pokrojony
  • Skórka z 1 limonki
  • 2 łyżki sezamu House of Asia
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 200 g ryżu jaśminowego

Składniki sosu mole:

  • 4 pomidory malinowe
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 średnie cebule przekrojone w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku całe
  • 10 suszonych papryczek chili* (5 szt. mulato, 3 szt. ancho, 2 szt. pasillia)
  • papryczki Chipotle 
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 sztuki kory cynamonu
  • Pół łyżeczki ziaren kolendry
  • 4 goździki
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów blanszowanych
  • 50 g płatków dyni
  • ½ kostki smalcu
  • 200 g wysokogatunkowej gorzkiej czekolady 73%
  • sól, cukier do smaku
  • skórka limonki

*Jeśli nie znajdziesz suszonych papryczek możesz użyć świeżych

Sposób przygotowania :

  1. W misce zamarynuj kurczaka w soli, pieprzu, czosnku oraz skórce z limonki. Odstaw do lodówki na 40 minut.
  2. Ryż ugotuj według wskazań na opakowaniu.
  3. Na rozgrzanej, suchej patelni podpraż świeże, wypestkowane papryczki chili, aż uzyskają brązowy kolor. Do miski wlej ciepłą wodę i namocz w niej papryczki przez 15 minut. Odsączone chili zmiksuj w blenderze. W razie potrzeby dodaj nieco wody, w której były wcześniej namaczane.
  4. Nagrzej piekarnik do 200°C. Na blachę połóż papier do pieczenia i rozłóż na nim pomidory, cebulę i czosnek. Piecz, aż warzywa delikatnie się przypieką, a skórka pomidorów będzie swobodnie odchodzić.
  5. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę smalcu, a następnie przez kilka minut podsmażaj ziarna pieprzu, goździki i nasiona kolendry. Przełóż do miski w celu ostygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki smalcu i podsmaż rodzynki. Po paru minutach dodaj migdały oraz pestki dyni. Smaż całość jeszcze przez kilka minut. Odstaw do wystygnięcia.
  6. W blenderze zmiksuj upieczone warzywa, podsmażone przyprawy i bakalie. Gdy powstanie gładkie pure dopraw całość solą i korą cynamonową, a następnie przełóż do garnka. Pure duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny, stopniowo dodając pół litra bulionu. Finalnie mole poblano musi być dość gęste, o konsystencji jogurtu. Na 10 minut przed końcem duszenia dodaj pokruszoną czekoladę. Dopraw solą i cukrem do smaku. Wyjmij korę cynamonową.
  7. Gdy mole będzie się dusić rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim kurczaka na złoty kolor. Na blachę rozłóż papier do pieczenia i wyłóż na niego usmażonego kurczaka. Piecz przez 10 minut. Po upieczeniu obtocz kurczaka w sezamie.
  8. Sos mole poblano podawaj z kurczakiem oraz ryżem jaśminowym.