Kurczak w sosie mole poblano to jedno sztandarowych dań kuchni meksykańskie, często nazywane jest narodową potrawą Meksyku. Połączenie pysznej czekolady z chilli, podawanej jako sos do mięsa na pewno zachwyci niejedną osobę. Spróbuj koniecznie — miliony mieszkańców Meksyku nie mogą się mylić.
4 porcje, Czas przygotowania 90 min.
Składniki:
- 4 średnie piersi z kurczaka
- Sól, pieprz do smaku
- Czosnek drobno pokrojony
- Skórka z 1 limonki
- 2 łyżki sezamu House of Asia
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 200 g ryżu jaśminowego
Składniki sosu mole:
- 4 pomidory malinowe
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 3 średnie cebule przekrojone w ćwiartki
- 4 ząbki czosnku całe
- 10 suszonych papryczek chili* (5 szt. mulato, 3 szt. ancho, 2 szt. pasillia)
- 2 papryczki Chipotle
- 10 ziaren pieprzu
- 2 sztuki kory cynamonu
- Pół łyżeczki ziaren kolendry
- 4 goździki
- 100 g rodzynek
- 100 g migdałów blanszowanych
- 50 g płatków dyni
- ½ kostki smalcu
- 200 g wysokogatunkowej gorzkiej czekolady 73%
- sól, cukier do smaku
- skórka limonki
*Jeśli nie znajdziesz suszonych papryczek możesz użyć świeżych
Sposób przygotowania :
- W misce zamarynuj kurczaka w soli, pieprzu, czosnku oraz skórce z limonki. Odstaw do lodówki na 40 minut.
- Ryż ugotuj według wskazań na opakowaniu.
- Na rozgrzanej, suchej patelni podpraż świeże, wypestkowane papryczki chili, aż uzyskają brązowy kolor. Do miski wlej ciepłą wodę i namocz w niej papryczki przez 15 minut. Odsączone chili zmiksuj w blenderze. W razie potrzeby dodaj nieco wody, w której były wcześniej namaczane.
- Nagrzej piekarnik do 200°C. Na blachę połóż papier do pieczenia i rozłóż na nim pomidory, cebulę i czosnek. Piecz, aż warzywa delikatnie się przypieką, a skórka pomidorów będzie swobodnie odchodzić.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę smalcu, a następnie przez kilka minut podsmażaj ziarna pieprzu, goździki i nasiona kolendry. Przełóż do miski w celu ostygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki smalcu i podsmaż rodzynki. Po paru minutach dodaj migdały oraz pestki dyni. Smaż całość jeszcze przez kilka minut. Odstaw do wystygnięcia.
- W blenderze zmiksuj upieczone warzywa, podsmażone przyprawy i bakalie. Gdy powstanie gładkie pure dopraw całość solą i korą cynamonową, a następnie przełóż do garnka. Pure duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny, stopniowo dodając pół litra bulionu. Finalnie mole poblano musi być dość gęste, o konsystencji jogurtu. Na 10 minut przed końcem duszenia dodaj pokruszoną czekoladę. Dopraw solą i cukrem do smaku. Wyjmij korę cynamonową.
- Gdy mole będzie się dusić rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim kurczaka na złoty kolor. Na blachę rozłóż papier do pieczenia i wyłóż na niego usmażonego kurczaka. Piecz przez 10 minut. Po upieczeniu obtocz kurczaka w sezamie.
- Sos mole poblano podawaj z kurczakiem oraz ryżem jaśminowym.