Soczyste pulpety z indyka w aromatycznym, kusząco pikantnym sosie w meksykańskim stylu to doskonały pomysł na obiad! Dodatek ciągnącego się sera sprawia, że danie przypadnie do gusty nawet największym niejadkom. Do dzieła!
- 4 porcje
- Czas: 40 minut
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 2 łyżeczki przyprawy chili con carne
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki sera żółtego drobno startego
- 3 łyżeczki natki pietruszki posiekanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- Sól, pieprz do smaku
TIP: Zamiast czosnku możesz użyć 1 łyżeczkę pasty z czosnku.
Sos pomidorowy z chipotle:
- 3 łyżeczki papryki chipotle drobno pokrojonej
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 średnia marchewka starta na tarce jarzynowej
- Sól, pieprz do smaku
Do podania:
- Kwaśna śmietana
- Kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski włóż mięso, wbij jajka, a następnie dodaj natkę pietruszki, mąkę oraz ser. Całość dopraw przyprawą chili con carne, solą oraz pieprzem. Wymieszaj i odstaw na bok.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Przełóż do miski z mięsem i dokładnie wyrób masę na pulpety. Następnie uformuj kulki i obtocz je w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pulpety na rumiany kolor. Usmażone pulpety przełóż do naczynia żaroodpornego.
- W rondlu rozgrzej mało i podsmaż cebulę oraz marchewkę. Następnie dodaj pomidory i gotuj przez 5-10 minut na wolnym ogniu. Dodaj paprykę chipotle i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem zalej pulpety.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Pulpety wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
- Gotowe pulpety podawaj z kwaśną śmietaną oraz świeżą kolendrą.