Masz ochotę na coś ekstra? Przygotuj quesadillę z szarpaną wołowiną – miękkie, aromatyczne mięso, ciągnący ser i chrupiący wrap w jednym! Idealne na imprezę lub rodzinny obiad.
- Czas przygotowania: 10min (całkowity 4 godziny)
- Poziom trudności: łatwy
- Ilość porcji: 4
Składniki:
- 8 szt. Tortilla wrap kukurydzianych Casa del Sur
- 3 łyżeczki Przyprawy do Chili con Carne Casa del Sur
- 4 łyżki Sosu do taco Casa del Sur
- 500g łopatki wieprzowej
- 100ml bulionu
- 100g cebuli białej pokrojonej w piórka
- 200g sera mozzarella startego
- 30ml oleju
Przygotowanie:
- Mięso oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu, zamarynuj w przyprawie chili con carne z dodatkiem oleju. Odstaw najlepiej na noc.
- Ustaw piekarnik na 120 – 130 stopni i wstaw mięso do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion i piecz pod przykryciem około 4 h – do momentu aż będzie miękkie. Po tym czasie wyjmij mięso i za pomocą widelca poszarp na włókna. Wymieszaj z sosem do taco.
- Cebulę podsmaż na oleju na rumiany kolor.
- Na wrapy rozłóż ser, cebulę oraz szarpaną wieprzowinę. Posyp serem i przykryj drugim wrapem.
- Gotowe quesadillas usmaż na patelni do zarumienienia.
- Podawaj z ulubioną salsą.
TIP – Mięso szarpane możesz przygotować również szybciej: z piersi kurczaka lub indyka. Do bulionu włóż mięso i gotuj do miękkości około 20 minut – kurczak, a indyk 30-40 minut (w zależności od tego jak duża jest pierś). Następnie pozostaw mięso do wystudzenia w bulionie i postępuj jak wyżej.