fbpx

Quesadilla z szarpaną wołowiną

1024 1024 Casa del Sur

Masz ochotę na coś ekstra? Przygotuj quesadillę z szarpaną wołowiną – miękkie, aromatyczne mięso, ciągnący ser i chrupiący wrap w jednym! Idealne na imprezę lub rodzinny obiad.

  • Czas przygotowania: 10min (całkowity 4 godziny)
  • Poziom trudności: łatwy
  • Ilość porcji: 4

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu, zamarynuj w przyprawie chili con carne z dodatkiem oleju. Odstaw najlepiej na noc.
  2. Ustaw piekarnik na 120 – 130 stopni i wstaw mięso do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion i piecz pod przykryciem około 4 h – do momentu aż będzie miękkie. Po tym czasie wyjmij mięso i za pomocą widelca poszarp na włókna. Wymieszaj z sosem do taco.
  3. Cebulę podsmaż na oleju na rumiany kolor.
  4. Na wrapy rozłóż ser, cebulę oraz szarpaną wieprzowinę. Posyp serem i przykryj drugim wrapem.
  5. Gotowe quesadillas usmaż na patelni do zarumienienia.
  6. Podawaj z ulubioną salsą.

TIP – Mięso szarpane możesz przygotować również szybciej: z piersi kurczaka lub indyka. Do bulionu włóż mięso i gotuj do miękkości około 20 minut – kurczak, a indyk 30-40 minut (w zależności od tego jak duża jest pierś). Następnie pozostaw mięso do wystudzenia w bulionie i postępuj jak wyżej.