Sos mole poblano to prawdziwa fuzja smaków! Połączenie pikantności papryczek z gorzką czekoladą i delikatnością warzyw tworzy kuszącą mieszankę, idealną na meksykańską ucztę. Do dzieła!
- 4 porcje
- Czas : 45 min
- Poziom łatwości: 2
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 3 papryczki chipotle odcedzone z zalewy
- 0,5 l bulionu
- 4 pomidory malinowe całe
- 3 średnie cebule pokrojone w ćwiartki
- 4 ząbki czosnku
- 3 papryczki piri piri
- 10 ziaren pieprzu
- 2 kory cynamonu
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- 4 goździki
- 100 g rodzynek
- 100 g migdałów blanszowanych
- 50 g płatków dyni
- ½ kostki smalcu
- 200 g wysokogatunkowej gorzkiej czekolady 73%
- Sól, cukier do smaku
- Skórka z 1 limonki
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do około 200°C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i rozłóż na nim pomidory, cebulę, czosnek oraz papryczki piri piri. Włóż do piekarnika i piecz aż skórka pomidora będzie swobodnie odchodzić.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę smalcu i podsmaży na nim pieprz, goździki, cynamon i ziarna kolendry przez 2-3 minuty. Przełóż do miseczki.
- Na pozostałych 2 łyżkach smalcu podsmaż rodzynki, a następnie dodaj migdały oraz pestki dyni.
- W blenderze zmiksuj upieczone warzywa z dodatkiem podsmażanych przypraw (z wyjątkiem kory cynamonu), bakalii i papryczek chipotle tak, aby powstała jednolita konsystencja puree. Dopraw solą.
- Przełóż całość do garnka, dodaj korę cynamonu i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny, dodając w międzyczasie pół litra bulionu. Sos mole musi być dość gęste (konsystencja jogurtu). Na 10 minut przed końcem duszenia dodaj pokruszoną czekoladę. Dopraw solą, cukrem i skórką z limonki do smaku.
- Sos mole poblano serwuj ze smażonym kurczakiem obtoczonym w sezamie oraz ryżem jaśminowym.