fbpx

Szaszłyki z tofu i warzywami w sosie BBQ

1023 1024 Casa del Sur

Sezon grillowy w pełni, więc to dobry czas na kolejną, meksykańską inspirację. Karolina Kos przygotowała przepis na grillowane szaszłyki z tofu z pikantnym sosem BBQ chipotle. To szybkie danie, podane ze świeżą kolendrą i chrupiącymi orzeszkami będzie smakowało wyśmienicie.

  • 4 porcje
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 3-4 łyżki sosu barbecue chipotle
  • 180 g tofu naturalnego pokrojonego w kostkę
  • 1 nieduża cukinia
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 1 czerwona cebula

Do podania:

  • listki świeżej kolendry posiekane
  • garść orzechów nerkowca posiekanych

Sposób przygotowania:

  1. Tofu, przy pomocy ręcznika papierowego, odciśnij z nadmiaru wody i pokrój. Wymieszaj z łyżką sosu BBQ chipotle i odstaw do zamarynowania na około 20 minut.
  2. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski i dodaj 2-3 łyżki sosu BBQ. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.
  3. Jeśli korzystasz z grilla – nabij na patyczki do szaszłyków, na przemian, warzywa i tofu, a następnie połóż na rozgrzanym grillu. Jeśli natomiast korzystasz z patelni grillowej – warzywa oraz tofu wrzuć bezpośrednio na patelnie i dopiero wtedy, gdy się dobrze ugrillują, nabij na patyczki.
  4. Szaszłyki posyp posiekanymi listkami kolendry oraz orzeszkami. Podawaj z ulubioną sałatką, np. z kapusty pekińskiej, marchewki, ogórka, pomidorków z dodatkiem sosu jogurtowego.