Koniecznie spróbujcie tego połączenia! Tacos z łososiem, pieczonymi ziemniakami i crème fraîche to prawdziwa fuzja smaku. Zaskocz swoich znajomych i przygotuj nietuzinkowe danie w zaledwie 45 minut.
- 4 porcje
- Czas: 45 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 łyżeczka przyprawy do Taco
- 2 łyżeczki pasty z czosnku lub 2-3 ząbki czosnku
- 100 g śmietanki kremówki (najlepiej crème fraîche)
- 100 g wędzonego łososia
- 2 dojrzałe awokado (najlepiej odmiana Hass)
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 5-6 szt. małych ziemniaków
- Sok z połowy limonki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- Sól, pieprz czarny do smaku
- Oliwa z oliwek
Opcjonalnie:
- Listki kolendry do podania
- 1 limonka bez skorki, drobno pokrojona
Sposób przygotowania:
- Obrane ziemniaki włóż do garnka, zalej oliwą i gotuj do miękkości z dodatkiem pasty z czosnku i soli. Gdy będą miękkie odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na pół, przełóż do miski, dodaj kolendrę oraz przyprawę do taco, skrop całość oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Usmaż na rumiany kolor.
- Awokado obierz ze skóry pokrój w kostkę, przełóż do miski, skrop sokiem z limonki, dodaj czerwoną cebulę, kolendrę, dopraw solą, na końcu skrop oliwą z oliwek i wymieszaj ze śmietanką kremówką.
- Wyjmij taco shells, przełam na pół i ułóż farsz w następującej kolejności: na samym dole awokado, następnie usmażone ziemniaki, kukurydza, kawałki wędzonego łososia, a na wierzchu połóż limonkę, udekoruj listkami kolendry.
Tip: Jeśli chcesz nadać daniu pikanterii użyj ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeno.