fbpx

Tacos z indykiem mole poblano

1024 1023 Casa del Sur

Próbowaliście kiedyś połączenia czekoladowego sosu z dodatkiem chili i mięsem? Wszystko przed Wami! Ten miks smaków to naprawdę doskonała meksykańska przygoda. Nasz szef kuchni przygotował propozycję na tacosy z aromatycznym indykiem skąpanym w czekoladowym sosie z dodatkiem papryczek chipotle.

  • 4 porcje
  • Czas: 30 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 2 łyżki sosu Taco
  • 1 łyżeczka papryki Chipotle
  • 250 g piersi z indyka pokrojonej w grubszą kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 80 g czekolady gorzkiej 70%
  • 50 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • Sól i pieprz czarny swieżo mielony do smaku
  • Oliwa do smażenia

Do podania:

  • 4 Tortilla Wraps
  • 4 łyżki pestek z granatu
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra
  • Świeże listki kolendry do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Indyka delikatnie oprósz solą i pieprzem.
  2. Podsmaż mięso na oliwie, na rumiany kolor i przełóż na ręcznik papierowy.
  3. Na patelni po indyku podsmaż cebulę, a następnie dodaj paprykę chipotle oraz sos taco. Całość smaż przez około 10 minut, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj orzeszki i zmiksuj. Tak powstałą masę przełóż do garnka, dodaj czekoladę, indyka i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut często mieszając
  4. Tortille podpiecz na suchej patelni, następnie wykrój z nich mniejsze kółka. Na środku każdego wyłóż powstałe mole poblano, udekoruj pestkami grantu, cebulką oraz listkami kolendry.