Próbowaliście kiedyś połączenia czekoladowego sosu z dodatkiem chili i mięsem? Wszystko przed Wami! Ten miks smaków to naprawdę doskonała meksykańska przygoda. Nasz szef kuchni przygotował propozycję na tacosy z aromatycznym indykiem skąpanym w czekoladowym sosie z dodatkiem papryczek chipotle.
- 4 porcje
- Czas: 30 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 2 łyżki sosu Taco
- 1 łyżeczka papryki Chipotle
- 250 g piersi z indyka pokrojonej w grubszą kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 80 g czekolady gorzkiej 70%
- 50 g niesolonych orzeszków ziemnych
- Sól i pieprz czarny swieżo mielony do smaku
- Oliwa do smażenia
Do podania:
- 4 Tortilla Wraps
- 4 łyżki pestek z granatu
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra
- Świeże listki kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Indyka delikatnie oprósz solą i pieprzem.
- Podsmaż mięso na oliwie, na rumiany kolor i przełóż na ręcznik papierowy.
- Na patelni po indyku podsmaż cebulę, a następnie dodaj paprykę chipotle oraz sos taco. Całość smaż przez około 10 minut, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj orzeszki i zmiksuj. Tak powstałą masę przełóż do garnka, dodaj czekoladę, indyka i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut często mieszając
- Tortille podpiecz na suchej patelni, następnie wykrój z nich mniejsze kółka. Na środku każdego wyłóż powstałe mole poblano, udekoruj pestkami grantu, cebulką oraz listkami kolendry.