fbpx

Tacos z szarpanym jackfruitem BBQ

1023 1024 Casa del Sur
Sięgnij po przepis na aromatyczne tacosy z szarpanym jackfruitem skąpanym w sosie BBQ z Chipotle i pastą z fasoli.
  • 2 porcje
  • Czas: 30 min
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki: 

Farsz:

Pasta z fasoli pinto: 

  • 3 łyżki pasty z fasoli Pinto
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Sól, pieprz czarny do smaku

Do podania: 

Sposób przygotowania: 

  1. Jackfruita przełóż na sitko, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i odsącz.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, smaż jackfruita razem z cebulą i czosnkiem na złoto-brązowy kolor przez około 10 minut. Dodaj przyprawę chili con carne oraz sos BBQ, smaż na wolnym ogniu przez 10-15 minut, co jakiś czas dodając wodę.
  3. Pastę z fasoli przełóż do miski i wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Do muszli nałóż powstałą pastę, farsz z jackfruita dodaj kukurydzę oraz marynowaną papryczkę jalpeno. Udekoruj kolendrą, a całość skrop sokiem z limonki.

TIP:  Pozostałą część Tortilli możesz wykorzystać do zrobienia nachosów z sosem karmelowym. Przepis znajdziesz tutaj.