Sięgnij po przepis na aromatyczne tacosy z szarpanym jackfruitem skąpanym w sosie BBQ z Chipotle i pastą z fasoli.
- 2 porcje
- Czas: 30 min
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
Farsz:
- 1 opakowanie taco shells
- 1 puszka jackfruita zielonego szarpanego Quality Food
- 2 łyżeczki przyprawy Chili Con Carne
- 100 g sosu BBQ z Chipotle
- 2 średnie cebule pokrojone w pióra
- 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 100 ml wody
Pasta z fasoli pinto:
- 3 łyżki pasty z fasoli Pinto
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z limonki
- Sól, pieprz czarny do smaku
Do podania:
- Papryka Jalapeno zielona krojona
- Liście kolendry
- Limonka
- Kukurydza konserwowa
Sposób przygotowania:
- Jackfruita przełóż na sitko, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i odsącz.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, smaż jackfruita razem z cebulą i czosnkiem na złoto-brązowy kolor przez około 10 minut. Dodaj przyprawę chili con carne oraz sos BBQ, smaż na wolnym ogniu przez 10-15 minut, co jakiś czas dodając wodę.
- Pastę z fasoli przełóż do miski i wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do muszli nałóż powstałą pastę, farsz z jackfruita dodaj kukurydzę oraz marynowaną papryczkę jalpeno. Udekoruj kolendrą, a całość skrop sokiem z limonki.
TIP: Pozostałą część Tortilli możesz wykorzystać do zrobienia nachosów z sosem karmelowym. Przepis znajdziesz tutaj.