Wiecie, że Tacos al pastor to bardzo popularna, tradycyjna potrwa meksykańska?
Poznajcie przepis @food_square, który nadał daniu inny, wegański wymiar. Mięso wieprzowe zostało zastąpione szarpanym jackfruitem.
- Ilość porcji: 4 (12 tacos)
- Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
Szarpany jackfruit:
- 2 puszki jackfruita zielonego szarpanego Quality Food, ok. 500 g po odsączeniu z zalewy (można również użyć jackfruita w kawałku i samodzielnie go poszarpać)
- 4 papryczki chipotle z zalewy lub 4 łyżki pikantnego sosu z papryką chipotle
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml świeżego soku z ananasa
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
Salsa pico de gallo:
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- garść listków świeżej kolendry
- sok z 1 limonki
- sól
Dodatkowo:
- 12 muszelek do taco Casa de Mexico
- pół świeżego ananasa (ok. 300 g po obraniu)
- garść listków świeżej kolendry
Pprzygotowanie:
Szarpany jackfruit
- Szarpanego jackfruita odsącz z zalewy. Cebulę pokrój w piórka a czosnek oraz papryczki chipotle drobno posiekaj.
- Składniki przełóż do miski i dodaj składniki marynaty: sok z ananasa, kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, cynamon, sól oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj
- Zamarynowanego jackfruita przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30 minut, mieszając w trakcie całość 2 razy. W międzyczasie przygotuj salsę oraz ananasa. (Jeśli używasz jackfruita w kawałku to poszarp go dwoma widelcami w trakcie pieczenia).
Salsa pico de gallo
- Cebule, pomidory oraz papryczkę chili pokrój w drobną kostkę.
- Kolendrę drobno posiekaj i połącz z warzywami.
- Salsę dopraw sokiem z limonki oraz dopraw solą do smaku.
Przygotowanie tacos
- Obranego ananasa pokrój w grube plastry i ugrilluj na patelni lub grillu elektrycznym (po ok. 5 minut z każdej strony). Następnie pokrój go w mniejsze cząstki.
- Muszelki do tacos nadziewaj szarpanym jackfruitem oraz kawałkami ananasa. Podawaj z salsą oraz dodatkową porcją kolendry.