fbpx

Tacos z soczystą piersią z kaczki w sosie hoisin

1020 1024 Casa del Sur

Rozsmakuj się w taco! Przychodzimy z kolejnym pomysłem na spędzenie SoboTaco. Przedstawiamy przepis od Kuchnia Bułki na taco z soczystą piersią kaczki zanurzoną w sosie hoisn.

  • Porcja: 4
  • Czas: 45 min.
  • Poziom trudności:1
  • Poziom ostrości 1

Składniki:

Kaczka Hoisin:

  • 100 g sosu Hoisin
  • 2 sztuki piersi z kaczki ze skórą
  • Sól/pieprz – do smaku

Do Tacos:

  • 4 sztuki muszelek tacos
  • Kilka plasterków papryczek Jalapeno
  • sos do taco – do smaku
  • ¼ główki sałaty lodowej
  • ½ Awokado
  • ½ Mango
  • ½ Czerwonej cebuli
  • 1 Limonka –
  • Kilka gałązek świeżej kolendry

Przygotowanie:

  1. Piersi z kaczki wyciągnij min. godzinę przed smażeniem. Natnij skórę i dopraw solą oraz pieprzem. Piersi smaż od zimnej patelni, na małym ogniu przez 10 minut, aż skórka będzie chrupiąca.
  2. Przewróć pierś na drugą stronę i smaż jeszcze 5 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego i dopiecz w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 6 minut. Kaczkę przełóż na talerz i daj jej odpocząć ok. 6-7 minut.
  3. Sos Hoisin przelej na patelnię, wlej do niego trochę tłuszczu ze smażenia i pieczenia kaczki. Wymieszaj go i zagotuj.
  4. Mięso z kaczki pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do gorącego sosu i wymieszaj do połączenia się składników.
  5. To muszelki taco włóż posiekaną sałatę lodową, 2 plasterki kaczki, plasterki awokado, kawałki mango, trochę czerwonej cebuli i jalapeno.
  6. Całość dopraw sosem do taco, udekoruj ćwiartkami limonki i świeżą kolendrą.