Rozsmakuj się w taco! Przychodzimy z kolejnym pomysłem na spędzenie SoboTaco. Przedstawiamy przepis od Kuchnia Bułki na taco z soczystą piersią kaczki zanurzoną w sosie hoisn.
- Porcja: 4
- Czas: 45 min.
- Poziom trudności:1
- Poziom ostrości 1
Składniki:
Kaczka Hoisin:
- 100 g sosu Hoisin
- 2 sztuki piersi z kaczki ze skórą
- Sól/pieprz – do smaku
Do Tacos:
- 4 sztuki muszelek tacos
- Kilka plasterków papryczek Jalapeno
- sos do taco – do smaku
- ¼ główki sałaty lodowej
- ½ Awokado
- ½ Mango
- ½ Czerwonej cebuli
- 1 Limonka –
- Kilka gałązek świeżej kolendry
Przygotowanie:
- Piersi z kaczki wyciągnij min. godzinę przed smażeniem. Natnij skórę i dopraw solą oraz pieprzem. Piersi smaż od zimnej patelni, na małym ogniu przez 10 minut, aż skórka będzie chrupiąca.
- Przewróć pierś na drugą stronę i smaż jeszcze 5 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego i dopiecz w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 6 minut. Kaczkę przełóż na talerz i daj jej odpocząć ok. 6-7 minut.
- Sos Hoisin przelej na patelnię, wlej do niego trochę tłuszczu ze smażenia i pieczenia kaczki. Wymieszaj go i zagotuj.
- Mięso z kaczki pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do gorącego sosu i wymieszaj do połączenia się składników.
- To muszelki taco włóż posiekaną sałatę lodową, 2 plasterki kaczki, plasterki awokado, kawałki mango, trochę czerwonej cebuli i jalapeno.
- Całość dopraw sosem do taco, udekoruj ćwiartkami limonki i świeżą kolendrą.