Upiorny wywar z fasolą i jalapeño – halloweenowy hit na Twoim stole!Potrzebujesz przepisu na Halloween, który doda dreszczyku emocji? Ten upiorny wywar meksykański jest pełen intensywnych smaków, które przeniosą Cię prosto na meksykańskie uliczki. Zawiera kurczaka, fasolę i papryczki jalapeño, a całość dopełnia świeże guacamole i plasterki limonki. Idealne danie na mroczne, jesienne wieczory! Za przepis dziękujemy Praktykulinarnym.
- Czas przygotowania: 10 minut
- Poziom trudności: łatwy
- Ilość porcji: 6
Składniki:
- 2 puszki Czarnej Fasoli Casa del Sur
- 12 sztuk Papryki Jalapeno czerwonej krojonej Casa del Sur
- 500 g fileta z kurczaka/indyka pokrojonego w kostkę
- 2 duże czerwone papryki pokrojone w paski
- 3 średnie czerwone cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 awokado Hass
- 2 limonki
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki oleju
- Sól
- 3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
Przygotowanie:
- Fasolę osącz z zalewy i opłucz. 2 i pół cebuli pokrój w piórka. Pozostałą połówkę pokrój w bardzo drobną kostkę i zostaw do guacamole.
- Mięso przypraw solą, wędzoną papryką oraz kminem rzymskim.
- W garnku rozgrzej olej, podsmaż mięso. Dodaj paprykę i cebulę. Smaż razem, często mieszając przez 5-6 minut.
- Dodaj fasolę i połowę jalapeño. Wrzuć pomidory razem z zalewą, wlej bulion. Gotuj przez 25 minut.
- W tym czasie przygotuj guacamole. Miąższ awokado rozgnieć widelcem (albo rozdrobnij ręcznym blenderem) i wymieszaj z sokiem z 1,5 limonki. Dodaj pokrojoną kostkę cebulę, kolendrę, szczyptę kminu rzymskiego i ewentualnie szczyptę soli. Wymieszaj.
- Zupę nałóż do talerzy. Podawaj z porcją guacamole. Udekoruj połową plasterka limonki i jalapeño. Podawaj z kawałkiem tortilli albo pieczywem.
TIP: Do zupy możesz dodać również czosnek, kukurydzę, gotowane ziemniaki.