fbpx

Upiorny meksykański wywar

700 700 Casa del Sur

Upiorny wywar z fasolą i jalapeño – halloweenowy hit na Twoim stole!Potrzebujesz przepisu na Halloween, który doda dreszczyku emocji? Ten upiorny wywar meksykański jest pełen intensywnych smaków, które przeniosą Cię prosto na meksykańskie uliczki. Zawiera kurczaka, fasolę i papryczki jalapeño, a całość dopełnia świeże guacamole i plasterki limonki. Idealne danie na mroczne, jesienne wieczory! Za przepis dziękujemy Praktykulinarnym.

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Poziom trudności: łatwy
  • Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 2 puszki Czarnej Fasoli Casa del Sur
  • 12 sztuk Papryki Jalapeno czerwonej krojonej Casa del Sur
  • 500 g fileta z kurczaka/indyka pokrojonego w kostkę
  • 2 duże czerwone papryki pokrojone w paski
  • 3 średnie czerwone cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 awokado Hass
  • 2 limonki
  •  4 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • 3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego

Przygotowanie:

  1. Fasolę osącz z zalewy i opłucz. 2 i pół cebuli pokrój w piórka. Pozostałą połówkę pokrój w bardzo drobną kostkę i zostaw do guacamole.
  2. Mięso przypraw solą, wędzoną papryką oraz kminem rzymskim.
  3. W garnku rozgrzej olej, podsmaż mięso. Dodaj paprykę i cebulę. Smaż razem, często mieszając przez 5-6 minut.
  4. Dodaj fasolę i połowę jalapeño. Wrzuć pomidory razem z zalewą, wlej bulion. Gotuj przez 25 minut.
  5. W tym czasie przygotuj guacamole. Miąższ awokado rozgnieć widelcem (albo rozdrobnij ręcznym blenderem) i wymieszaj z sokiem z 1,5 limonki. Dodaj pokrojoną kostkę cebulę, kolendrę, szczyptę kminu rzymskiego i ewentualnie szczyptę soli. Wymieszaj.
  6. Zupę nałóż do talerzy. Podawaj z porcją guacamole. Udekoruj połową plasterka limonki i jalapeño. Podawaj z kawałkiem tortilli albo pieczywem.

TIP: Do zupy możesz dodać również czosnek, kukurydzę, gotowane ziemniaki.