Jeśli unikasz mięsa w swojej diecie, to jackfruit może być jego roślinnym zamiennikiem. Młody, niedojrzały owoc ma smak i konsystencje podobną do mięsa. Salsa meksykańska czerwona przygotowana na bazie pomidorów oraz ostrej papryczki jalapeno idealnie podkreśli smak burgera.
Dla 4 osób
Czas przygotowania 15 min.
Składniki:
- 1 puszka zielonego jackfruita, odsączony, opłukany, pokrojony w paski
- 3 łyżki sosu BBQ z chipotle
- 1/8 główki czerwonej kapusty, drobno poszatkowana
- 1 marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
- kilka gałązek świeżej kolendry, pokrojone w większe kawałki
- 4 bułki do burgerów
- 4 liście sałaty
- 4 łyżeczki musztardy
- salsa meksykańskiej do podania
- 1 łyżka oleju, do smażenia
- sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj jackfruita i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj sos BBQ, zmniejsz ogień, dolej 4 łyżki wody i całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- W misce wymieszaj marchewkę, kapustę i kolendrę. Dodaj usmażony jackfruit i całość wymieszaj.
Dopraw wg uznania. - Bułki podpiecz na suchej patelni. Spody posmaruj musztardą, następnie połóż sałatę oraz farsz.
Na koniec dodaj salsę meksykańską i przykryj bułką.