fbpx

Wołowina po meksykańsku z frytkami

1024 1024 Casa del Sur

Smakowita aromatycznie przyprawiona wołowina w meksykańskim stylu z dodatkiem frytek to doskonała przekąska na wieczór filmowy lub spotkanie ze znajomymi. Dodatek pasty z czosnku, imbiru i chili nadaje całości wyjątkowej fuzji smaków.

  • 4 porcje
  • Czas : 60 minut.
  • Poziom łatwości: 1
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 4 łyżeczki pasty z czosnku, imbiru i chili
  • 3 łyżeczki przyprawy fajitas
  • 3 łyżeczki marynowanej papryczki jalapeno drobno posiekanej
  • 500 g wołowina mielona
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • Skórka z limonki starta
  • 500 g frytek domowych
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 l oleju roślinny
  • 200 g sera cheddar tartego
  • 3 łyżki kolendry drobno pokrojonej

TIP: Zamiast domowych frytek możesz kupić gotowe, mrożone.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż wołowinę. Dodaj cebulę oraz pastę. Smaż przez 5 minut, a następnie dodaj passatę, jalapeno, skórkę z limonki oraz przyprawę do fajitas. Duś przez 30 minut, aż płyn się zredukuje.
  2. W miseczce wymieszaj mąkę i wodę, a następnie dodaj do mięsa. Doprowadź do wrzenia.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej 1 litr oleju i usmaż frytki na rumiany kolor.
  4. Awokado obierz i wydrąż, a następnie rozgnieć miąższ na pastę.
  5. Wołowinę podawaj z frytkami posypanymi serem cheddar, pastą awokado oraz świeżą kolendrą.