Smakowita aromatycznie przyprawiona wołowina w meksykańskim stylu z dodatkiem frytek to doskonała przekąska na wieczór filmowy lub spotkanie ze znajomymi. Dodatek pasty z czosnku, imbiru i chili nadaje całości wyjątkowej fuzji smaków.
- 4 porcje
- Czas : 60 minut.
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 4 łyżeczki pasty z czosnku, imbiru i chili
- 3 łyżeczki przyprawy fajitas
- 3 łyżeczki marynowanej papryczki jalapeno drobno posiekanej
- 500 g wołowina mielona
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 500 ml passaty pomidorowej
- Skórka z limonki starta
- 500 g frytek domowych
- 1 awokado
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 l oleju roślinny
- 200 g sera cheddar tartego
- 3 łyżki kolendry drobno pokrojonej
TIP: Zamiast domowych frytek możesz kupić gotowe, mrożone.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż wołowinę. Dodaj cebulę oraz pastę. Smaż przez 5 minut, a następnie dodaj passatę, jalapeno, skórkę z limonki oraz przyprawę do fajitas. Duś przez 30 minut, aż płyn się zredukuje.
- W miseczce wymieszaj mąkę i wodę, a następnie dodaj do mięsa. Doprowadź do wrzenia.
- W głębokiej patelni rozgrzej 1 litr oleju i usmaż frytki na rumiany kolor.
- Awokado obierz i wydrąż, a następnie rozgnieć miąższ na pastę.
- Wołowinę podawaj z frytkami posypanymi serem cheddar, pastą awokado oraz świeżą kolendrą.