Doskonale chrupiące zapiekanki z ciągnącym się serem i pikantnym akcentem z papryczek chipotle to coś, co musisz wypróbować! Świetnie sprawdzą się podczas meksykańskiej fiesty ze znajomymi lub jako sycąca kolacja. Smacznego!
- 4 porcje
- Czas: 30 minut
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 2 łyżeczki papryki chipotle posiekanej
- 4 łyżki czarnej fasoli
- 4 bagietki francuskie
- 6 łyżek miękkiego masła
- 200 g sera cheddar tartego
- 12 plastrów chorizo
- 4 pieczarki pokrojone w plastry
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
Do podania:
- 1 puszka salsy meksykańskiej czerwonej
- 1 mały pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
- Kilka listków kolendry
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż miękkie masło oraz papryczki chipotle, a następnie dokładnie wymieszaj całość.
- Bagietki przekrój wzdłuż na pół i posmaruj je od wewnętrznej strony wcześniej przygotowanym masłem. Następnie ułóż ser, chorizo oraz pieczarki. Posyp kukurydzą i fasolą.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Zapiekanki wyłóż na blachę i piecz przez około 10 minut.
- Gotowe zapiekanki posyp szczypiorkiem oraz kolendrą. Podawaj z salsą.