Jedliście kiedyś taco zupę? fotografkaa przygotowała dla Was przepis na piekielnię ostrą, meksykańską zupę. Ostrości i niezwykłego aromatu nadają zupie nasze zielone papryczki jalapeno, papryczki chipotle i przyprawa do taco. Koniecznie spróbujcie!
- Ilość porcji: 4
- Czas przygotowania: 30 min.
- Poziom ostrości: 3
Składniki:
- 1 puszka papryki chipotle
- 150 g zielonej papryki jalapeno
- 1 łyżka przyprawy do taco
- 400 g czarnej fasoli
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 g serka śmietankowego
- 1 l bulionu wołowego
- 170 g kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka oliwy
- Ser cheddar, według uznania
Sposób przygotowania:
- Mięso podsmaż na rozgrzanej oliwie w wysokim garnku. Kiedy nabierze złotego koloru, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż ok. 5 minut. Dodaj przyprawę do taco, zieloną paprykę jalapeno, paprykę chipotle oraz serek śmietankowy. Całość wymieszaj.
- Zawartość garnka zalej bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę. Fasolę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, odsącz i również dodaj do zupy. Całość gotuj kolejne 10 minut.
- Zupę przelej do miseczek lub talerzy. Z wierzchu posyp serem cheddar startym na tarce o grubych oczkach.