Marzy Ci się meksykańskie danie? Zapraszamy na pyszne i chrupiące taco z guacamole i krewetkami od naszego szefa kuchni Jarka.
- 4 porcje
- Czas przygotowania: 25 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 opakowanie Taco shells
- 1 słoik Sosu taco
- 2-3 łyżki Pasty z chili
- 200 g krewetek Black tiger obranych i oczyszczonych
- 2 dojrzałe awokado (najlepiej odmiana hass)
- Sok z połowy limonki
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- Sól i pieprz czarny do smaku
- Oliwa z oliwek
Opcjonalnie:
Listki kolendry do podania
Przygotowanie:
1. Krewetki włóż do wrzącej wody na minutę, następnie przełóż do miski z lodem, a po chwili wyjmij i osusz na ręczniku papierowym. Krewetki pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i dodaj kolendrę, połowę pasty chili, dopraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek, delikatnie wymieszaj.
2. Awokado obierz ze skóry, pokrój w kostkę, przełóż do miski, skrop sokiem z limonki, następnie dodaj czerwoną cebulę oraz kolendrę, kilka kropel oliwy, dopraw solą i pastą chili, wymieszaj.
3. Wyjmij taco shells i napełnij je w następującej kolejności: na sam dół guacamole, następnie krewetki, na górę sos do taco i na końcu posyp listkami kolendry.
Tip: Jeśli chcesz nadać daniu bardziej pikantnego smaku użyj ostrego Sosu z zielonej papryki Jalapeno.