fbpx

Taco z kurczakiem i pieczonymi pomidorami z awokado

1024 1023 Casa del Sur

Też kochacie taco tak jak my? Jeśli tak, to przedstawiamy Wam kolejną odsłonę naszych wspaniałych pszennych tortilli, tym razem z kurczakiem i aromatycznymi warzywami. Świetna propozycja na obiad lub na imprezę w gronie najbliższych.

  • 4 porcje
  • Czas: 45 min
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 1 opakowanie Taco shells
  • 1 puszka Salsy meksykańskiej czerwonej
  • 1 łyżeczka Przyprawy do fajita
  • ½ puszki Czarnej fasoli
  • 1 słoik Sosu taco
  • 200 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 200 g pomidorków cherry
  • 2 szt. awokado pokrojonego w kostkę (najlepiej odmiany Hass)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka zamarynuj w przyprawie fajita..
  2. Wszystkie pomidory, cebulę, selera posól i wymieszaj z oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15 minut.
  3. Na patelnię wlej odrobinę oliwy, podsmaż kurczaka przez 5-6 minut. Następnie dodaj upieczone wcześniej warzywa, sos taco oraz czarną fasolę, całość wymieszaj i duś przez kolejne 8-10 minut.
  4. Muszle do taco napełnij pokrojonym awokado, dodaj farsz i całość udekoruj świeżą kolendrą.