Szukacie pomysłu na przekąski na imprezę halloweenową? Waffle plantation przychodzi z pomocą! Poznajcie przepis na straaaasznie pyszne pizze mumie z wykorzystaniem naszych produktów.
- Czas przygotowania: 90min
- Ilość porcji: 15 sztuk
- Poziom ostrości: średni
Składniki:
- 1 opakowanie przyprawy chilli con carne
- Ciasto francuskie
- Mięso mielone (można zastąpić tofu lub wegetariańskim „odpowiednikiem” mięsa mielonego)
- Pomidory w puszce
- Puszka fasoli czerwonej
- ½ puszki kukurydzy
- 1-2 łyżki oleju
- Żółtko (+ odrobina mleka)
Do dekoracji:
- cukrowe oczy
Do podania:
Przygotowanie:
- Podsmaż mięso na oleju wraz z przyprawą chilli con carne. Dodaj pozostałe składniki i smaż całość kilka minut.
- Ciasto francuskie podziel na prostokąty (wzdłuż krótszego boku podziel na 2-3 części, zależnie od tego, czy chcesz mieć malutkie mumie większe, wzdłuż dłuższego na ok. 6). Każdy prostokąt natnij wzdłuż dłuższego boku na cienkie paski, dochodząc do 1/2 szerokości prostokąta.
- Na nienaciętej stronie umieść 1-2 łyżeczki chilli con carne.
- Zalep farsz naciętymi paseczkami ciasta, które przyklej do drugiej strony prostokąta, tak by powstała mumia.
- Przygotowane mumie posmaruj pędzelkiem rozbełtanym żółtkiem z odrobiną mleka.
- Piecz ok. 15 min w 220 stopniach. Powstałe mumie możesz ozdobić cukrowymi oczkami. Podawaj z sosem taco.
TIP: Farszu wyjdzie więcej, niż zużyjecie do mumii, dlatego pozostałe chilli con carne podaj w misce z naczosami (lub zjeść na obiad z ryżem czy w tortilli).