- 2 porcje
- Czas: 30 min
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
Farsz:
- 1 opakowanie wrapów pszennych 20 cm
- 1 puszka jackfruita zielonego szarpanego Quality Food
- 2 łyżeczki przyprawy Chili Con Carne
- 100 g sosu BBQ z Chipotle
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 100 ml wody
Guacamole:
- 2 łyżki Kaktusa krojonego w zalewie
- 1 awokado odmiany Hass pokrojone w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżka pokrojonej kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- Sól, pieprz czarny świeżo mielony
Do podania:
- Papryka Jalapeno zielona krojona
- Papryka Jalapeno czerwona krojona
- Liście kolendry i limonka
Sposób przygotowania:
- Jackfruita przełóż na sitko, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i odsącz.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, smaż jackfruita razem z cebulą i czosnkiem na złoto-brązowy kolor przez około 10 minut. Dodaj przyprawę chili con carne oraz sos BBQ, smaż na wolnym ogniu przez 10-15 minut, co jakiś czas dodając wodę.
- Wymieszaj awokado, czerwoną cebulę i kolendrę, następnie dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
- Z wrapów wytnij mniejsze kółka, następnie grilluj je na suchej patelni przez kilka sekund, potem złóż delikatnie na pół i włóż do szklanki, tak aby nadać kształt muszli.
- Do przygotowanych muszli nałóż awokado farsz z jackfruita i udekoruj kolendrą, na koniec skrop całość sokiem z limonki.