fbpx

Ryż z czarną fasolą

1024 1024 Casa del Sur

Macie ochotę na potrawkę w meksykańskim stylu? Nasz Szef Kuchni przygotował delikatny i smakowity ryż z czarną fasolą, czosnkiem, pomidorami, kukurydzą i masą aromatycznych przypraw.

  • Ilość porcji: 4
  • Czas: 50 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1 puszka Czarnej fasoli Case de Mexico
  • 3-4 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 5-6 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 150 g ryżu basmati
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • Olej do smażenia
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Ryż basmati namocz w zimnej wodzie.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kumin, cynamon, jedną łyżkę posiekanej kolendry, koncentrat pomidorowy i smaż przez 5 minut. Pod koniec dodaj kukurydzę oraz czarną fasolę, wymieszaj i przełóż do dużego garnka, następnie dodaj namoczony ryż oraz passatę pomidorową, a na koniec wlej wodę. Gotuj pod przykryciem przez około 30-40 minut.
  3. Gotowe danie posyp świeżą kolendrą.

Polecane produkty