fbpx

Pizza meksykańska

1024 1024 Casa del Sur

Wiecie, że nasza papryczka jalapeno bardzo często wybierana jest jako składnik pizzy? Nie ma się co dziwić, podpieczona w piecu z ciągnącym serem i pomidorowym sosem smakuje obłędnie. Tak stało się również tym razem. Edyta Dyduch przygotowała pizze w meksykańskim stylu z dodatkiem naszych papryczek, ale również sosu do taco. Koniecznie spróbujcie.

Czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta ok. 6 -7 godzin, najlepiej zagnieść ciasto rano aby wieczorem upiec pizzę.

Składniki na ciasto (2 pizze):

  • 270 g mąki typ 00
  • 175 ml chłodnej wody
  • 8 g soli
  • 2 g świeżych drożdży

Dodatki:

Przygotowanie:

  1. Drożdże i sól rozpuść w wodzie. Wymieszaj, przełóż ciasto na blat i wyrób do uzyskania gładkiej kuli. Odstaw ciasto pod przykryciem na 4 h. Po tym czasie podziel ciasto na pół, uformuj dwie kulki i odstaw do ponownego wyrastania w temperaturze pokojowej 2-3 h. Kulkę obtocz w semolinie i rozciągnij placek.
  2. Ciasto posmaruj sosem do taco, dodaj mozzarellę, kukurydzę, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę oraz papryczki jalapeno.
  3. Pizzę piecz w jak najwyższej temperaturze, aż się ładnie zarumieni. Polecamy użycie kamienia do pizzy. Na koniec posyp pizzę kolendrą.

TIP: Jeśli nie chcesz wyrabiać ciasta na pizzę, możesz użyć gotowego blatu.