Poznajcie sposób Natalii Deliciousplace.pl na grilla w meksykańskim stylu. Grillowana karkówka w marynacie z przyprawy taco oraz charakterne guacachipotle rozsmakują w sobie niejednego mięsożercę.
- Czas przygotowania: 30 minut
- Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 łyżka Przyprawy do Taco Casa de Mexico
- 4 steki z karkówki wieprzowej po 150 g.
- 4 łyżki oleju
- 2 kolby kukurydzy
Guacachipotle:
- 2 sztuki Papryki Chipotle Casa de Mexico
- 2 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Masło ziołowe:
- 100 g masła
- łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- łyżka posiekanego drobno koperku
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło wymieszaj z solą i ziołami.
- Mięso rozbij tłuczkiem. Olej wymieszaj z przyprawą do taco i obtocz karkówkę w takiej marynacie. Odstaw na 1 godz.
- Papryki chipotle posiekaj drobno. Środki awokado przełóż do miski i rozdrobnij widelcem, dodaj starty drobno czosnek, sok z limonki, oliwę i papryczki. Dopraw do smaku i wymieszaj.
- Kolby kukurydzy posmaruj odrobiną masła ziołowego i grilluj z każdej strony. Zamarynowaną karkówkę grilluj z obu stron po około 5 minut.
- Karkówkę podawaj z guacachipotle, kukurydzą oraz np. pieczonymi ziemniakami.