Szykujecie imprezę halloweenową? Monika Pysznieczyprzepysznie przygotowała idealne danie do dzielenia się ze znajomymi. Wianek taco to ciasto z sycącym farszem do odrywania i maczania w pysznej salsie.
- Czas przygotowania: 40 min
- Porcje: 6
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
Ciasto:
- 150 ml wody
- 100 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oleju
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 3 łyżeczki Przyprawy do Taco Casa de Mexico
- 150 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 100 ml passaty pomidorowej
- 50 g papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 60 g sera cheddar
- Sól i pieprz
Salsa:
- 200 g pomidorów świeżych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 30 g papryki czerwonej
- 1 łyżka soku z limonki
- Kilka gałązek kolendry
- Sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 żółtko+ 1 łyżka mleka
- 1/2 awokado
- 2 łyżki majonezu
- Sól (szczypta)
Przygotowanie:
- Letnie mleko i wodę (niegorące!) wlej do miski, dodaj pokruszone drożdże, cukier i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę pszenną, sól i olej.
- Ciasto wyrób ręcznie lub za pomocą robota przez 10-15 min, aż będzie elastyczne. Przykryj je folią spożywczą i odstaw na 1 godz., aż podwoi swoją objętość.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę i czosnek, następnie dodaj mięso. Smaż, aż mięso zmieni kolor i odparuje woda. Dodaj przyprawę do Taco, passatę, sól, pieprz, paprykę, odsączoną czarną fasolę i kolendrę. Całość wymieszaj i wystudź, po czym wymieszaj z serem.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Przetnij wzdłuż na pół i wykrój trójkąty.
- Na blaszkę wyłożoną papierem ułóż miseczkę. Trójkąty z ciasta układaj dookoła miseczki tak, aby nie nachodziły podstawami. Dookoła miseczki ułóż farsz z serem, wyjmij miseczkę i zawiń wierzchołki trójkątów do środka.
- Tak przygotowany wieniec odstaw do wyrośnięcia na 30 min, posmaruj żółtkiem z mlekiem i piecz w 180°C góra-dół, 25 min.
- Składniki na salsę umieść w malakserze i zblenduj na jednolity sos.
- Wianek podawaj z salsą na, której narysuj pajęczynę ze zmiksowanego awokodo z majonezem.
TIP: Do wykonania wieńca możesz użyć gotowego ciasta do pizzy lub francuskiego.