Idealny dodatek na halloweenowym stole? Zrób z nami i czarna.wisienka dyniowe bułeczki z dodatkiem aromatycznej przyprawy burrito i papryczkami jalapeno.
- Czas przygotowania: 130 minut
- Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 saszetka Przyprawy do Burrito Casa de Mexico
- 1 łyżka Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico drobno posiekanej
- 500 g mąki pszennej
- 200 g upieczonej i zblendowanej dyni
- 100 ml letniej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g roztopionego masła
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp pokruszone drożdże, cukier, papryczkę jalapeno, wlej wodę, puree dyniowe i jajko. Następnie wsyp mąkę, przyprawę do burrito, a pod koniec wlej roztopione masło, całość wymieszaj i zagniataj ciasto przez 10 minut.
- Odłóż na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto zagnieć ponownie i uformuj około 12 kulek. Jeżeli ciasto będzie się kleić podsyp dodatkowo mąką.
- Kulki obwiąż sznureczkiem tworząc kształt dyni. Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Odłóż na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce, a następnie piecz przez około 30 minut w 180℃.