The.foodini to mistrz zaskakujących smaków. Sprawdźcie jego propozycję na halloweenową imprezę. Do nadziewanych papryk użył sycącej czarnej fasoli i pełnej aromatu przyprawy chilli con carne, w połączeniu z mielonym mięsem i innymi dodatkami usychacie prawdzie straaaasznie pyszną potrawę.
- Ilość porcji: 8
- Czas: 50 minut
- Poziom ostrości: 1
Składniki
- 250g Czarnej Fasoli Casa de Mexico
- 2 łyżki Przyprawy do Chilli con carne Casa de Mexico
- 600 g mielonej wołowiny
- 200 g ryżu jaśminowego
- 150 g kukurydzy
- 8 dużych kolorowych papryk
- 150 g startego sera cheddar
- 20 g dobrej gorzkiej czekolady startej na drobnej tarce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 700 ml wody
- 1 łyżeczka miodu
- ¾ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Odetnij i odłóż górę papryk, usuń gniazda nasiennej i małym nożem wytnij halloweenowe buźki.
- Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i wyłóż szpatułką cienką warstwę wołowiny, tak aby powstał bardzo duży burger. Smaż 4 minuty, w połowie czasu podziel na cztery części i obróć.
- Po tym czasie dokładnie rozdrobnij mięso, dodaj łyżkę przyprawy do chilli con carne, wymieszaj, smaż przez 3 minuty i przełóż na talerz.
- Na tę samą patelnię wlej łyżkę oleju, dodaj cebulę, smaż 2 minuty. Następnie dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy i całość chwilę podsmaż.
- Na patelnię przełóż wcześniej przygotowane mięso, dodaj surowy ryż, łyżkę przyprawy do chilli con carne, sól i całość dokładnie wymieszaj. Następnie wlej passatę, wodę, dodaj miód i znowu wymieszaj. Po zagotowaniu dorzuć kukurydzę, czarną fasolę, zmniejsz moc i gotuj około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Co jakiś czas mieszaj.
- Pod koniec dodaj czekoladę, wymieszaj, zestaw z palnika i odczekaj 10 minut, aż farsz nieco ostygnie.
- Papryki nadziej farszem, posyp serem i zamknij „czapeczką” z odkrojonej papryki. Wstaw do rozgrzanego na 180°C piekarnika (góra/dół) na 12-15 minut.