fbpx

Straszne tacosy

1024 1024 Casa del Sur

Łapcie przepis idealny na halloweenową imprezę. Odzywiajsiezdrowo zrobiła przepyszne tacosy z szarpanym kurczakiem i mieszanką warzyw.

  • Porcja na 24 sztuki
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki:

Farsz:

Świeże warzywa:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 awokado
  • 2 pomidory malinowe

Sos limonkowy:

  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • ½ limonki
  • 12 czarnych oliwek

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka oczyść, przełóż do garnka, wlej wodę i gotuj około 20 minut. Przełóż na talerz lub deskę i poszarp przy pomocy dwóch widelców. Odstaw.
  2. Na oliwę wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodaj paprykę. Duś 5 minut, a następnie dodaj pomidory oraz bulion. Dorzuć szarpanego kurczaka, dopraw przyprawą do taco (możesz dodać trochę więcej) oraz kukurydzę i gotuj jeszcze przez chwilę.
  3. W naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia ułóż muszle do taco i dodaj farsz. Posyp serem i zapiekaj przez 3 minuty w 180 C.
  4. W międzyczasie przygotuj sos: śmietanę lub jogurt wymieszaj z sokiem wyciśniętym z limonki oraz otartą skórką. Do muszli dodaj świeże warzywa, a z sosu limonkowego i pokrojonych oliwek zrób oczy.

TIP: Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, do farszu dodaj posiekane jalapeno, a zamiast sosu limonkowego możesz wykorzystać sos sriracha majo.