Łapcie przepis idealny na halloweenową imprezę. Odzywiajsiezdrowo zrobiła przepyszne tacosy z szarpanym kurczakiem i mieszanką warzyw.
- Porcja na 24 sztuki
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
Farsz:
- 2 łyżeczki Przyprawy do Taco Casa de Mexico
- 2 opakowania Taco shells Casa de Mexico
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 papryka czerwona
- 200 g pomidorów w puszce
- ½ szklanki bulionu
- 50 g kukurydzy
- 2 garści startego sera cheddar
Świeże warzywa:
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 awokado
- 2 pomidory malinowe
Sos limonkowy:
- 2 łyżki śmietanki 18%
- ½ limonki
- 12 czarnych oliwek
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka oczyść, przełóż do garnka, wlej wodę i gotuj około 20 minut. Przełóż na talerz lub deskę i poszarp przy pomocy dwóch widelców. Odstaw.
- Na oliwę wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodaj paprykę. Duś 5 minut, a następnie dodaj pomidory oraz bulion. Dorzuć szarpanego kurczaka, dopraw przyprawą do taco (możesz dodać trochę więcej) oraz kukurydzę i gotuj jeszcze przez chwilę.
- W naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia ułóż muszle do taco i dodaj farsz. Posyp serem i zapiekaj przez 3 minuty w 180 C.
- W międzyczasie przygotuj sos: śmietanę lub jogurt wymieszaj z sokiem wyciśniętym z limonki oraz otartą skórką. Do muszli dodaj świeże warzywa, a z sosu limonkowego i pokrojonych oliwek zrób oczy.
TIP: Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, do farszu dodaj posiekane jalapeno, a zamiast sosu limonkowego możesz wykorzystać sos sriracha majo.