Meksykańskie tortas to rodzaj lokalnych kanapek. Można je podawać z różnymi dodatkami. Deliciousplace przygotowała wersję z czarną fasolą papryczką jalapeno i jeszcze innymi przepysznymi dodatkami. Te kanapki, które wyglądają jak duże burgery, są w Meksyku bardzo popularne i lubiane.
- Liczba porcji: 4
- Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
- 7-10 plasterków Papryki Jalapeno zielonej Casa de Mexico
- 4 pszenne bułki lub bagietki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry i kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- Salsa:
- 2 pomidory
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść posiekanej kolendry
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Avomayo:
- 1 awokado
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sok i skórka z 1/2 limonki
- sól, pieprz
- Do podania:
- 4-5 plasterków czerwonej cebuli
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- świeża kolendra
- opcjonalnie plasterki jalapeno
Przygotowanie:
- Na salsę pokrój w drobną kostkę pomidory i awokado. Wrzuć do miski, dodaj posiekaną cebulę i jalapeno oraz kolendrę. Dopraw sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Avomayo: Wymieszaj rozdrobnione awokado z majonezem, przeciśniętym czosnkiem, sokiem i skórką z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
- Na oleju usmaż na złoto pokrojoną cebulę, dodaj odsączoną czarną fasolę i przyprawy. Smaż około 3 min, następnie lekko rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków.