fbpx

Meksykańskie tortas

700 700 Casa del Sur

Meksykańskie tortas to rodzaj lokalnych kanapek. Można je podawać z różnymi dodatkami. Deliciousplace przygotowała wersję z czarną fasolą papryczką jalapeno i jeszcze innymi przepysznymi dodatkami. Te kanapki, które wyglądają jak duże burgery, są w Meksyku bardzo popularne i lubiane.

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
  • 7-10 plasterków Papryki Jalapeno zielonej Casa de Mexico
  • 4 pszenne bułki lub bagietki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry i kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • Salsa:
  • 2 pomidory
  • 1 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść posiekanej kolendry
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Avomayo:

  • 1 awokado
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • sól, pieprz
  • Do podania:
  • 4-5 plasterków czerwonej cebuli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • świeża kolendra
  • opcjonalnie plasterki jalapeno

Przygotowanie:

  1. Na salsę pokrój w drobną kostkę pomidory i awokado. Wrzuć do miski, dodaj posiekaną cebulę i jalapeno oraz kolendrę. Dopraw sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem. Wymieszaj.
  2. Avomayo: Wymieszaj rozdrobnione awokado z majonezem, przeciśniętym czosnkiem, sokiem i skórką z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na oleju usmaż na złoto pokrojoną cebulę, dodaj odsączoną czarną fasolę i przyprawy. Smaż około 3 min, następnie lekko rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków.