Przenieś się do Meksyku z naszą aromatyczną zupą Pozole Verde! To danie pełne smaku i wyjątkowych składników zachwyci każdego miłośnika kuchni meksykańskiej. Wypróbuj przepis na tę złożoną i aromatyczną zupę, która idealnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Soczysty kurczak, pikantne papryczki jalapeño i świeże warzywa stworzą niezapomniane doznania kulinarne! Za przepis dziękujemy Waffle.plantation.
- Czas przygotowania: 45 minut
- Poziom trudności: trudny
- Ilość sztuk: ok. 6 porcji
Składniki:
- Zielone papryczki jalapeño Casa de Mexico wedle uznania
- Ostry sos z zielonej papryki jalapeño Casa de Mexico wedle uznania
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 1 szklanka wody
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 700 g zielonych pomidorów tomatillos (u mnie z puszki)
- 1 mała cebula pokrojona w ćwiartki
- 1 puszka hominy (białej kukurydzy) – 800g
- 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
- Świeża, posiekana kolendra
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oleju roślinnego
Do podania:
- Posiekana sałata lodowa do podania
- Rzodkiewki pokrojone w plasterki
- Posiekana cebula
- Śmietana
- Limonka
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj bulion. Włóż piersi z kurczaka, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu, aż będą miękkie i ugotowane, około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij je z garnka i widelcem poszarp.
- W blenderze połącz przekrojone na pół pomidory z pokrojoną cebulą, kilkoma plasterkami papryczek jalapeno (ilość zależna od preferencji), czosnkiem, posiekaną kolendrą. Dodaj 1 szklankę bulionu z gotowania i zmiksuj na gładkie puree.
- Dopraw przecier pomidorowy solą i pieprzem. Wlej zielony sos do garnka i połącz z bulionem. Dodaj homine i doprowadzić do wrzenia na umiarkowanym ogniu. Dodaj rozdrobnionego kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
- Pozole przełóż do miseczek, podaj z sałatą, rzodkiewką, plasterkami jalapeno, śmietaną i kawałkami limonki.