Zachwyć swoich gości pajęczym burrito! Halloween nie może obejść się bez kreatywnego menu, a nasze burrito z mięsem, fasolą i oliwkowymi pająkami to prawdziwy hit! Przygotuj je szybko i ciesz się pysznym smakiem z nutką strachu. Za przepis dziękujemy Jakjalubiejesc
- Czas przygotowania: 30 min
- Poziom trudności: łatwy
- Ilość porcji: 4-5
Składniki:
- 1 łyżka Przyprawy do burrito Casa del Sur
- 1 puszka Czarnej fasoli Casa del Sur
- 1 opakowanie Tortilla wrap 25 cm Casa del Sur
- 200 g ryżu suchego
- 700 ml wody lub bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- Oliwa z oliwek
- Sól
- 1 papryka zielona pokrojona w kostkę
- 5 łyżek tartego sera cheddar
- 2 awokado pokrojone w grubszą kostkę
- 1 limonka
- Świeża kolendra lub natka pietruszki
- kilka czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
- Do garnka lub wyższej patelni wlej oliwę z oliwek, a następnie wsyp suchy ryż. Mieszaj przez ok. 2 minuty, po czym dodaj 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku oraz koncentrat pomidorowy.
- Całość wymieszaj i zalej połową wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20 min. W międzyczasie, gdy woda odparuje, dolej je pozostałą część.
- Na drugiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj 1/2 cebuli, ząbek czosnku i mięso. Duś do odparowania wody. Pod koniec posyp przyprawą do burrito i dodaj zieloną paprykę. Wymieszaj.
- Na każdy placek tortilli nałóż po ok. 2 łyżki farszu: ryż, mięso, wypłukaną i odsączoną fasolę, cheddar, awokado, listki kolendry i skrop sokiem z limonki.
- Całość zwiń, mocno dociskając i ułóż na suchej patelni. Burrito opiecz po ok. 2 min z każdej ze stron pod przykryciem.
- Udekoruj danie pająkami zrobionymi z oliwek.