fbpx

Pajęcze buritto

700 700 Casa del Sur

Zachwyć swoich gości pajęczym burrito! Halloween nie może obejść się bez kreatywnego menu, a nasze burrito z mięsem, fasolą i oliwkowymi pająkami to prawdziwy hit! Przygotuj je szybko i ciesz się pysznym smakiem z nutką strachu. Za przepis dziękujemy Jakjalubiejesc

  • Czas przygotowania: 30 min
  • Poziom trudności: łatwy
  • Ilość porcji: 4-5

Składniki:

  • 1 łyżka Przyprawy do burrito Casa del Sur
  • 1 puszka Czarnej fasoli Casa del Sur
  • 1 opakowanie Tortilla wrap 25 cm Casa del Sur
  • 200 g ryżu suchego
  • 700 ml wody lub bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • 1 papryka zielona pokrojona w kostkę
  • 5 łyżek tartego sera cheddar
  • 2 awokado pokrojone w grubszą kostkę
  • 1 limonka
  • Świeża kolendra lub natka pietruszki
  • kilka czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka lub wyższej patelni wlej oliwę z oliwek, a następnie wsyp suchy ryż. Mieszaj przez ok. 2 minuty, po czym dodaj 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku oraz koncentrat pomidorowy.
  2. Całość wymieszaj i zalej połową wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20 min. W międzyczasie, gdy woda odparuje, dolej je pozostałą część.
  3. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj 1/2 cebuli, ząbek czosnku i mięso. Duś do odparowania wody. Pod koniec posyp przyprawą do burrito i dodaj zieloną paprykę. Wymieszaj.
  4. Na każdy placek tortilli nałóż po ok. 2 łyżki farszu: ryż, mięso, wypłukaną i odsączoną fasolę, cheddar, awokado, listki kolendry i skrop sokiem z limonki.
  5. Całość zwiń, mocno dociskając i ułóż na suchej patelni. Burrito opiecz po ok. 2 min z każdej ze stron pod przykryciem.
  6. Udekoruj danie pająkami zrobionymi z oliwek.