Rozgrzewające, aromatyczne i sycące – Chili con carne to comfort food w najlepszym wydaniu! Mięso mielone, czerwona fasola, kukurydza, pomidory i przyprawy, które robią robotę. To danie idealne na chłodniejsze dni, szybki obiad lub kolację z przyjaciółmi.
- Czas przygotowania: 35 min
- Poziom trudności: łatwy
- Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 puszka Czarnej fasoli Casa del Sur
- 12 szt Papryk Jalapeno zielonych Casa del Sur
- 1 łyżeczka Przyprawy chili con carne Casa del Sur
- 400g mięsa mielonego wołowego
- 50g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 100g kukurydzy z puszki
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
- 1 Łyżka koncentratu pomidorowego
- 50g kolendry świeżej drobno pokrojonej
- 50g sera mozarella startego
Przygotowanie:
- Do garnka wlej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj przyprawy oraz koncentrat. Smaż 2 – 3 minuty, następnie dodaj mięso i smaż kolejnych kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wlej pomidory oraz bulion. Doprowadź do wrzenia. Dodaj kukurydzę, fasolę i gotuj na średnim ogniu do momentu aż wołowina będzie miękka. Dopraw do smaku kolendrą oraz przyprawami. Podawaj z serem.TIP: Chcesz dodać ciekawszej tekstury? Podaj danie z chrupiącymi nachosami.